Стивън Хокинг: Черните дупки може би водят към други вселени
Стивън Хокинг: Черните дупки може би водят към други вселени / ThinkStock/Getty Images

Британският физик Стивън Хокинг смята, че черните дупки могат да водят към други вселени.

Хокинг твърди, че може би хората не трябва да се страхуват от черните дупки, защото не всичко, което попада в тях, се унищожава, пише в-к "Индипендънт".

Ако теорията на Хокинг се окаже вярна, тя ще помогне за решаването на един от най-големите парадокси, свързани с черните дупки.

Черни дупки излъчват радиация

Според изданието, по-рано се е смятало, че всичко, което попада в черна дупка, се унищожава или се губи завинаги. Стивън Хокинг обаче смята, че обект, попаднал в черна дупка, може да се появи на някое друго място, може би дори в алтернативна вселена.

"Ако една черна дупка е голяма и е въртяща се, в нея може да има проход към друга вселена. Но не бихте могли да се върнете към нашата вселена", смята Хокинг.

Черната дупка е област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината. Общата теория на относителността предвижда, че достатъчно компактна маса би могла да деформира пространство-времето до такава степен, че да се образува черна дупка. Около черната дупка се образува математически определима повърхнина, наречена хоризонт на събитията, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно.

Сблъсък на три галактики образувал огромна черна дупка

Наименованието „черна дупка" отразява свойството на този обект да поглъща цялата светлина, която достига до хоризонта, без да отразява част от нея, точно като абсолютно черното тяло от термодинамиката. Съгласно квантовата механика черната дупка все пак излъчва като черно тяло с крайна температура. Тази температура е обратно пропорционална на масата на черната дупка, което затруднява наблюдаването на излъчването при черни дупки със звездна или по-голяма маса.

Източник: БГНЕС