Промените в климата създават рискове за здравето
Промените в климата създават рискове за здравето / ThinkStock/Getty Images

Заплахата за човешкото здраве от климатичните промени е толкова голяма, че може да обезцени положените усилия и натрупаните за последните 50 години глобални ползи за хората, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на европейски и китайски специалисти, поръчан от сп. "Лансет" и публикуван в изданието.

Глобалното затопляне е реално, причинено от човека и опасно

Екстремните климатични прояви като наводнения и топлинни вълни повишават рисковете от заразни заболявания, недохранване и стрес, отбелязват авторите на доклада. Замърсените градове, в които хората след дълъг работен ден не намират време и пространство за разходки, колоездене или почивка на чист въздух, крият опасности за сърцето, както и за респираторното и психическото здраве.

Германски учени: В края на века големи мегаполиси могат да се окажат под вода

Международната общност си е поставила за цел глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Учените обаче се опасяват, че ако настоящите темпове се запазят, средните температури ще се повишат с около 4 градуса по Целзий, което ще доведе до още по-екстремни суши, наводнения, бури и покачване на океанските нива.

Екстремните летни горещини и проливни валежи са зачестили през този век

"Положението е много сериозно с потенциално катастрофални ефекти за човешките здраве и оцеляване. Ние гледаме на климатичните промени като съществен здравен въпрос, който обаче често се пренебрегва в обсъждането на политиките за справяне с проблема", казва Антъни Костело от Института за глобално здраве към лондонския Юнивърсити колидж, един от ръководителите на изследването.

Източник: БТА