Какви са плановете на НАСА за следващото десетилетие?
Какви са плановете на НАСА за следващото десетилетие? / снимка: Guliver/Getty Images

НАСА обяви плановете си за следващото десетилетие, които включват доставянето на обломки от астероиди в лунна орбита и разработването на апарат за ремонт на спътници на ниска орбита, съобщава агенция ТАСС.

Американското космическо ведомство публикува на своя официален сайт обръщение към представителите на промишлеността, за да коментират различните аспекти по реализацията на тази програма.

НАСА ще изпрати астронавт на Марс през 30-те години на този век

В рамките на проекта "Пренасочване на астероид" /Asteroid Redirect Mission/ е планирано използването на автоматична станция. С помощта на дистанционни управляеми роботизирани ръце ще бъде доставен голям отломък от повърхността на астероид, преминаващ в близост до Земята. Той ще бъде доставен в лунна орбита. По време на полета към автоматичната станция към астероида ще бъде изпитана нова фотоелектрическа двигателна система /Solar Electric Propulsion/, която ще акумулира енергия с помощта на слънчеви батерии. Натрупаната енергия ще бъде използвана за маневриране чрез изхвърлянето от двигателната установка на облак заредени атоми.

НАСА създаде екип, който ще търси извънземен живот

По време на полeта на автоматичната станция към небесното тяло ще бъдат изпробвани нови навигационни системи, а също така и възможността за доставянето на отломъка от астероида на стабилна лунна орбита. Разработената методика ще може да бъде използвана в бъдеще за предотвратяването на астероидни заплахи за Земята.

В рамките на втората програма, получила названието "Възстановяване Л" /Restore-L/, е планирано разработването на спътник, който ще използва дистанционни роботизирани ръце за прехващане и ремонт на спътници, изведени в ниска орбита.

Източник: БТА