НАСА ще изпрати астронавт на Марс през 30-те години на този век
НАСА ще изпрати астронавт на Марс през 30-те години на този век / снимка: Guliver/Getty Images

От НАСА потвърдиха плановете си да изпратят на Марс астронавт през 30-те години на 21 в., предаде ТАСС. Това е съобщил директорът на НАСА Чарлз Болдън на международна конференция, посветена на подготовката на полети на хора до Марс. Тя е организирана от университета „Джордж Вашингтон” и от най-големите космически компании на САЩ.

„Ние сме по-близко от всякога до осъществяването на нашата цел да изпратим астронавт на Марс през 30-те години. Кацането на Червената планета ще е кулминацията на продължилото няколко години планиране, на изследванията, на тежка работа и дори на мечтите ни, а понякога и на продължителните дискусии и дебати”, пояснил Болдън.

„За нас Марс има огромно значение. Това, което ще научим за Червената планета, може да ни каже повече за историята и бъдещето на нашата родна Земя. Изследването на Марс ще ни помогне да разкрием тайните на съществуването на на живота извън Земята. Ние знаем, че някога на Марс е имало условия, подходящи
за живот”, казал директорът на НАСА.

„През следващата година ще изпратим на Марс апарата InSight за изучаване на нейното ядро. През 2020 г. ние, базирайки се на опита от „Кюриосити”, ще построим нов марсоход Mars 2020. Той ще ни помогне да подготвим мисии на Марс и, за пръв път, ще вземе образци от грунта, за да ги изпрати на Земята”, разказал Болдън.

Като следваща стъпка директорът на НАСА е определил изучаването на далечния космос. „НАСА ще изпрати следваща мисия до астероид през 2020 г., която ще се върне на Земята с образци от грунта му”, заявил Болдън.

Източник: БТА