Иран създаде подводница за бойни действия в Персийския залив
Иран създаде подводница за бойни действия в Персийския залив / снимка: БГНЕС

Иранските военни създадоха подводница, специално пригодена за бойни действия в Персийския и Оманския залив. Това съобщи агенция ФАРС, като се позова на Хейдари Моурче Хорти, официален представител на конструкторското бюро, предаде ИТАР-ТАСС.

Според Хорти новата подводница е преминала експлоатационни изпитания в течение на 700 часа и е участвала в учение на иранските въоръжени сили. Потвърдени са били добрите й тактико-технически характеристики в сравнение с чуждестранни аналози. Подводницата е специално предназначена за действия в плитки води, обясни конструкторът.

В разработването на подводницата, продължило 10 години, са участвали близо 50 ирански научно-изследователски и производствени центъра. Моделът е готов за приемане на въоръжение във военноморските сили на Ислямската република.

Ако се изостри конфликтът около "ядреното досие" на Иран, според някои експерти Техеран може да блокира Ормузкия проток и транзитирането на петрол от Близкия изток, което ще вдигне цената на тази стратегическа суровина, добавя агенцията.