Ford Европа използва възобновяема енергия за намаляване вредните емисии
Ford Европа използва възобновяема енергия за намаляване вредните емисии / Агенция Speed Press

Ангажираността на компанията Ford за „по-зелено" бъдеще се простира в много области на дейността й, отвъд автомобилите, които са сред най-екологичните на планетата.

На 16 ноември две огромни вятърни турбини, всяка с височина 150 метра, започнаха да произвеждат „зелено" електричество в завода в Генк, Белгия. Инсталирани от местната енергийна компания Electrabel, всяка турбина произвежда по 2 мегавата електричество, достатъчно за захранването на 2 500 домакинства. Двете турбини ще задоволяват значителна част от електрическите нужди на завода в Генк, където се произвеждат моделите Mondeo, S-MAX и Galaxy.

Генк не е единственият завод на Ford, който ползва електричество от вятърни турбини. Преди 5 години дизеловият център в Дагенам (Великобритания) се превърна в първия автомобилен завод, чието електричество изцяло се произвежда от две огромни турбини. Трета турбина се очаква да започне работа в Дагенам през 2010 г., осигурявайки на завода 100-процентово захранване с електричество от вятъра и след пускането на поточната линия за 1,4/1,6-литровите Duratorq TDCi двигатели.

Техническият център на Ford в Дънтан (Великобритания) също се захранва изцяло с електричество от възобновяеми източници. От март 2008 г. електричеството се добива от водата, вятъра и преработката на отпадъци и замества традиционните източници, които биха произвели 35 000 тона CO2 емисии годишно.

В Германия Ford също ползва електричество от възобновяеми източници за нуждите на завода си в Кьолн. Това включва необходимото електричество за производството в Нийл, Техническия център в Меркених и централния офис на Ford в Кьолн.

Електричеството се доставя от водноелектрически централи в Норвегия и Швеция. От януари 2009 г. Техническият център в Меркених се отоплява с пара, получена като вторичен продукт от завода. Инициативите само в Нийл и Меркених намаляват CO2 емисиите със 190 000 тона годишно. Електричество от слънцето захранва от много години завода на Ford в Бриджънт, Уелс, чрез монтираните на покрива соларни панели.

„Подобни разработки показват ангажираността ни към околната среда, коментира Волфганг Шнайдер, вицепрезидент на правителствени и екологични програми към Ford-Европа. - Продължаваме да търсим начини за по-нататъшно намаляване на CO2 емисиите както в заводите и офисите ни в Европа, така и на автомобилите ни".

Агенция Speed-Press