Българско изобретение ще пази луксозни стоки в САЩ от фалшификация
Българско изобретение ще пази луксозни стоки в САЩ от фалшификация / снимка: БГНЕС
Българско изобретение ще пази луксозни стоки в САЩ от фалшификация
75818
Българско изобретение ще пази луксозни стоки в САЩ от фалшификация
  • Българско изобретение ще пази луксозни стоки в САЩ от фалшификация

„Умна хартия" ще пази луксозни стоки в САЩ от фалшификация. Разработката е на екип от учени, ръководени от проф. Валери Маринов от Щатския университет на Северна Дакота. Технологията позволява вграждането на чип в банкноти и документи, като така се ограничава възможността за фалшифициране.

Създаването на т.нар. „умна хартия" предизвика фурор в цял свят преди повече от година. Сега вече разработката влиза в употреба, обясни самият проф. Валери Маринов, който пристигна от САЩ за научна конференция в Русенския университет.

"Скоро ще има приложение в Америка", каза професорът, като обясни, че не може да разкрие повече подробности. Засега разработката ще се ползва за идентификация на луксозни стоки, но има и други интересни приложения като например във фармацевтиката, а също така много скоро разработката може да намери приложение в лечебните заведения, като ще може да се идентифицира пациенти, а ако се добави сензор, може да се наблюдават някои параметри от състоянието им, обясни професорът.

Най-новата разработка на екипа на проф. Маринов е сензор за влажност на памперси за възрастни, обясни ученият. По думите му тази разработка ще има огромен социален ефект и в момента от екипа му са във връзка с германска компания от международен мащаб, която се интересува от приложението на тази новост.

В екипа на професора работи и още един българин, възпитаник на университета в Русе.