/ ThinkStock/Getty Images
Мексикански журналист беше убит вчера в щат Кинтана Роо, в деня преди в страната да бъдат произведени президентски избори, предаде Ройтерс.
 
Хосе Гуадалупе Чан е бил убит в село Сабан, в окръг Хосе Мария Морелос, съобщиха местните власти. Според местни медии, той е бил застрелян в бар, около 22.00 ч. местно време в петък (3.00 ч. сутринта вчера по Гринуич).
 
Полицията търси отговор за убийството на словашки разследващ журналист?

"Осъждаме този инцидент и призоваваме прокуратурата да разследва случая", се казва в изявлението на местните власти, които обещават да гарантират мирното протичане на изборите днес.
 

Мексико е една от най-опасните страни в света за журналистите. От 1992 г. насам в страната са били убити 45 представители на медиите. Щат Кинтана Роо беше един от най-безопасните, пълен с туристи и карибски курорти, отбелязва Ройтерс. Сигурността обаче се влоши рязко през последните години поради сблъсъка между банди, борещи се за доходоносните наркопазари.

Днес мексиканските гласоподаватели избират своя 58-и президент, чийто мандат ще започне на 1 декември и ще продължи до 2024 г., предават световните агенции. По конституция той няма да има право да се кандидатира след изтичане на този шестгодишен мандат.
 
Мексиканците гласуват и за 128 членове на Сената (горната камара на парламента) и за 500 членове на Камарата на депутатите (долната камара на парламента). Гласува се още и за местни парламенти на мексиканските щати и за местни органи на властта в 1600 населени места. Като цяло има 17 670 кандидати за щатските и местните избори, допълва АП.
 
БТА