Аркадий Бабченко
Аркадий Бабченко / БГНЕС
Преди Службата за сигурност на Украйна да шокира света, обявявайки, че е инсценирала смъртта на живеещия в изгнание в страната руски журналист Аркадий Бабченко в Киев, новината, оказала се изфабрикувана, подчерта опасностите, на които са изложени журналистите, работещи в Русия, отбелязва Асошиейтед прес.
 
През последните години десетки руски журналисти са били убити или брутално пребити заради работата си. В повечето случаи нападателите са останали ненаказани.
Асошиейтед прес припомня някои от нашумелите случаи:

„Убитият“ руски журналист се оказа жив, Киев инсценирал убийството (СНИМКИ)

Анна Политковская
Gulliver/Getty Images

Анна Политковская беше изтъкната журналистка във в. "Новая газета", известна с критичното отразяване на войната в Чечения. Тя бе застреляна в жилищната сграда, където живееше, през 2006 г. Политковская пишеше за убийствата и изтезанията на цивилни от руски военни. Написа и критична книга за руския президент Владимир Путин и кампанията му в Чечения и документира малтретирането на цивилни от правителствените войски. Често получаваше заплахи и беше заклеймена като родоотстъпника. За убийството й бяха осъдени петима души, но следователите не откриха поръчителите на убийството.
Михаил Бекетов получи мозъчно увреждане и загуби крака си при брутално нападение през 2008 г. след като беше отразявал проект за изграждане на магистрала на стойност 8 млрд. долара и се бе обявил срещу него. Той почина пет години по-късно. Бекетов пишеше за корупцията в Химки - градче близо до автомобилния път. Основател и главен редактор на местен вестник, журналистът бе сред първите, били тревога за унищожаването на гори и изрази подозрения, че местни власти се облагодетелстват от проекта. През ноември 2008 г. Бекетов бе пребит толкова жестоко, че спря да говори. Беше в кома няколко месеца и след това прекара още 2 години по болници, а нападателите му така и не бяха открити.

Анастасия Бабурова
Gulliver/Getty Images

Анастасия Бабурова беше млада журналистка на свободна практика, застреляна през 2009 г. на тротоар в центъра на Москва, докато се опитвала да се намеси по време на убийството на адвоката правозащитник Станислав Маркелов, известен с дейността се по разкриване на издевателства в Чечения. Той беше застрелян от маскирани нападатели от упор в тила посред бял ден от хора, които го проследили след пресконференция. Бабурова, която вървяла с Маркелов, била убита, докато се опитвала да му помогне. Тя също работеше за в. "Новая газета".
Олег Кашин беше безстрашен репортер, брутално пребит от двама неидентифицирани нападатели пред дома си през ноември 2010 г. и се размина на косъм от смъртта. Прекара дни в медикаментозна кома със счупен череп, а един от пръстите му беше почти отрязан. Той оцеля и успя да се възстанови. Кашин пишеше по широк кръг социални и политически теми, някои от които бяха политически деликатни. Малко след нападението журналистът каза, че подозира тогавашния губернатор на Псковска област Андрей Турчак като поръчител на разправата заради критичен текст, който пуснал срещу него в блога си. Тъй като официалното разследване не стигна доникъде, Кашин проведе свое собствено проучване и няколко години по-късно публично обвини Турчак, че е издал заповед той да бъде осакатен или убит. Турчак отрече обвиненията и така и не беше разпитан. В момента той заема висок пост в управляващата партия "Единна Русия".
Хаджимурад Камалов - основател на седмичника "Черновик" в Северен Кавказ, критичен към властите - беше застрелян през декември 2011 г. пред редакцията на изданието в столицата на Дагестан, Махачкала. Убийците му не бяха открити. Независимият вестник пишеше нашироко за полицейски извращения в борбата срещу ислямисткия бунт, започнал в съседна Чечения и разпространил се в региона. През 2008 г. властите заведоха наказателно дело срещу няколко журналисти от "Черновик" по закона за борба с екстремизма, след като те публикуваха интервю с бивш бунтовнически лидер. Журналистите бяха оправдани от съда едва тази година.
БТА