/ iStock/Getty Images
Ръководителят на Европейската дипломация Жозеп Борел приветства споразумението за примирие между Москва и Анкара за спиране на бомбардировките в сирийската провинция Идлиб, казвайки, че блокът сега може да увеличи помощта за страдащите цивилни, предаде Ройтерс.

Путин и Ердоган се споразумяха за Идлиб

Примирието е добра новина. Нека видим как работи, но то е предварително условие за увеличаване на хуманитарната помощ за хората в Идлиб, заяви Борел преди да оглави срещата на външните министри от ЕС в хърватската столица Загреб.

Примирието в Идлиб влезе в сила, обстановката вече е спокойна

Попитан за възможна забранена за полети зона в Идлиб, Борел каза: "Ние трябва да концентрираме усилията си върху хуманитарната страна".

Правителствата на страните от Европейския съюз ще обмислят днес дали да осигурят допълнителни финансови средства за мигрантите в Турция, но няма да приемат бежанците да бъдат използвани като разменна монета, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел преди извънредното заседание на външните министри на ЕС в Загреб, съобщи Ройтерс.

ЕС подготвя нова помощ от 500 милиона евро за мигрантите в Турция

"Турция носи голяма тежест (...) ние трябва да разберем това. Но в същото време ние не можем да приемем това, че мигрантите са използвани като инструмент за натиск", каза Борел в коментар за решението на Анкара да отвори границата си с Гърция. 
БТА