Жертвите на земетресението в Хаити са повече от 200 000
Жертвите на земетресението в Хаити са повече от 200 000 / cнимка: Reuters

Повече от 200 000 души са загубили живота си при земетресението, което разруши Порт-о-Пренс на 12 януари, съобщи премиерът Жан-Макс Белрив. Предишните данни бяха за 170 000 загинали.

Премиерът съобщи още, че ранените са 300 000 - приети в болници или медицински центрове. На 4000 души се е наложило да се направи ампутация на крайник, каза още той, цитирайки получените сведения. Според него са разрушени 250 000 къщи и около 30 000 търговски обекта.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поиска бившият президент на САЩ Бил Клинтън да координира международната помощ за Хаити, съобщи говорителят Мартин Незирски. По време на среща Бан поиска от Клинтън, който е негов специален пратеник в Хаити, "да поеме ролята на ръководител на координацията на международните усилия от фазата на спешна помощ до тази на възстановяване на страната", каза говорителят на брифинг, пише БГНЕС.

Той добави, че Бил Клинтън ще работи в тясно сътрудничество с ръководителката на програмата на ООН за развитие Хелън Кларк и с изпълняващия длъжността ръководител на мисията на ООН в Хаити Едмон Мюле. Идеята е да се осигури съгласуваност на усилията за подпомагане на населението на Хаити. Клинтън ще трябва да мобилизира и координира помощта идваща от частни дарители, от правителства и от неправителствени организации.