Володимир Зеленски и Алар Карис
Володимир Зеленски и Алар Карис / БТА
"Президентът Володимир Зеленски пристигна в Естония рано сутринта на 11 януари в рамките на обиколката си в балтийските страни", заяви външният министър на Естония Маргус Цакна, съобщи "Киев Индипендънт".

Държавният глава на Украйна пристигна в Литва по-рано на 10 януари като първа стъпка от обиколката си, където литовският президент Гитанас Науседа обяви дългосрочен пакет от помощи за Украйна. Следващата дестинация на Зеленски е Латвия.

Зеленски пристигна на изненадващо посещение в Литва

Зеленски е придружаван по време на пътуването си до Естония от министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

"Даваме силно послание и потвърждение на Украйна, че Естония стои твърдо на тяхна страна и заедно ще спечелим тази война!" заяви Цакна в X.
 

Зеленски се срещна с естонския си колега Алар Карис в Талин, съобщи канцеларията на естонския държавен глава в социалната мрежа "Екс", цитирана от агенция Укринформ.

"Днес е един много специален ден, в който посрещаме украинския президент Володимир Зеленски в Естония. Нашето силно приятелство е основано на споделени ценности и идеали, от които винаги сме били движени - демокрацията и свободата", написа Карис.

От своя страна Зеленски заяви, че евентуално примирие с Русия няма да доведе до политически диалог и ще е от полза само за Москва, предаде Ройтерс.

Очаква се двамата лидери да дадат съвместна пресконференция. Освен това Зеленски ще се срещне с премиера на Естония Кая Калас и ще произнесе реч пред естонския парламент.

Украинският президент беше вчера на визита в Литва, където се срещна с литовския президент Гитанас Науседа, премиера Ингрида Шимоните и председателя на Сейма Виктория Чмилите-Нилсен, както и с други политически фигури и представители на медиите и на украинската общност в страната, припомня Укринформ.

Литва, Латвия и Естония са едни от най-силните поддръжници на Украйна от началото на пълномащабната инвазия, като се нареждат в челните редици на страните по процент на ангажираност на БВП.
БГНЕС,БТА