/ /iStock
Главният съд в Подгорица е осъдил Ацо Новович от Подгорица на една година затвор въз основа на сигнал, подаден през юни срещу него по подозрение, че е измъчвал и убил куче, съобщи черногорското издание „Виести“.

Информацията за присъдата беше публикувана миналата седмица от неправителствената организация за защита на животните „Корина“.

След запитване от „Виести“ от съда в столицата Подгорица отбелязаха, че присъдата не е окончателна.

Според Наказателния кодекс на Черна гора убийството на животно се наказва с глоба или лишаване от свобода до две години.

Инцидентът, за който Новович е съден, се е случил на 29 май, припомня черногорското издание. Новович е влачил куче, завързано за автомобила му, което по-късно е починало. Мъченията и убийството на кучето са заснети от случаен минувач. След като подалият сигнала успял да заснеме автомобила и кучето, водачът потеглил в неизвестна посока, „влачейки след себе си все още завързаното за автомобила куче, което вече било мъртво“.

В сигнала е посочено още, че за същото лице е сигнализирано няколко пъти по-рано за изтезания и тормоз над животни.

Новович е известен на обществеността в Подгорица от години, тъй като отглежда вълци в столичния квартал Толоши, припомнят от „Виести“. Заради това, че отглежда вълци в населено място и в близост до къщите им, съседите неведнъж са се оплаквали. Компетентни служби, включително екоинспекция, също са реагирали на няколко пъти на сигнали.

През септември 2020 г. беше организирано издирване на едно от животните, след като вълк избяга от двора на Новович.

По думите на самия Новович, той отглежда вълци от почти 40 години.

Съгласно Закона за защита на природата всеки, който придобие диво животно, което възнамерява да отглежда в домашни условия, е длъжен да подаде молба за издаване на разрешително и да уведоми за това органите в 30-дневен срок от деня на придобиване на животното. В противен случай го грози глоба от 2000 до 40 000 евро за юридическо лице, или от 250 до 2000 евро за физическо лице.

Според информация на „Виести“ Новович никога не е получавал разрешително за отглеждане на вълци.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Цветомир Цветков, БТА