/ iStock/Getty Images
Занятията в Селскостопанския университет в Прага са преустановени временно, след като един от преподавателите, завърнал се от Италия, е диагностициран с коронавирус.

Ректорът на университета Петр Скленичка е обяснил пред медиите, че след завръщането си от научна конференция в Италия професорът е водил занятия няколко дни и се е движил из цялата сграда на университета. Така той е влязъл в контакт с няколко десетки студенти и с най-малко 24 преподаватели. Самият професор, на 67 години, не се е оплакал от проблеми със здравето.

По-късно станало ясно, че трима от италианските колеги на чешкия професор, които също са участвали във въпросната конференция, са диагностицирани с коронавирус. Поради тази причина, всички, които са били в контакт със заболелия професор, ще останат под карантина за период от 14 дни.

В Чехия до момента са регистрирани три случая на заразяване с коронавирус: професорът от Селскостопанския университет, 21-годишна американска туристка, пристигнала от Милано в Прага, и 44-годишен жител на град Усти над Лабе, който се върнал от почивка в Северна Италия.

И тримата болни са настанени в болница, специализирана в лечението на инфекциозни заболявания и в момента се чувстват добре.
БГНЕС