/ iStock/Getty Images
Украйна е изгубила една четвърт от обработваемите си земи заради руската окупация в някои области, в южната и източната част на страната. Това обяви украинското министерство на земеделието, предаде Франс прес.

"Въпреки загубата на 25 процента от обработваемите земи, структурата на засетите култури тази година е повече от достатъчна, за да осигури потреблението за украинското население", заяви Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието.

Еврокомисар обвини Русия за блокиране износа на украинско зърно

Според него потреблението също е намаляло заради масовото преместване на население и заради миграцията извън страната. Над 7 милиона украинци се преместиха в самата страна заради войната. Към тях се добавят и 7,3-те милиона украинци, които избягаха зад граница. От тях над половината са в Полша.

Според Висоцки украинските земеделци са успели да се подготвят относително добре за сеитбата преди началото на войната. През февруари Украйна е внесла около 70 процента от нужните торове, 60 процента от фитосанитарните продукти, както и около една трета от нужното гориво за процеса на сеитбата, посочи украинският представител.

Но руската окупация в няколко области и блокадата на зърнените култури, наложена от руския флот в Черно море, обаче принудиха украинските земеделци да променят онова, което сеят, както и качеството му, допълни той.

Украйна разполагаше преди войната с над 30 милиона хектара обработваеми площи, според международната неправителствена организация "Уърлд дейта сентър-Украйна".


СТО: Световната продоволствена криза ще продължи години

Сега между 20 и 25 милиона тона зърнени култури са блокирани и тази есен цифрата може да се увеличи на 70-75 милиона тона, предупреди на 6 юни украинският президент Володимир Зеленски, чиято страна беше четвърти износител в света на пшеница и на царевица.

Русия и Украйна осигуряват, двете заедно, 30 процента от световния износ за пшеница и конфликтът между тях доведе до скок в цените на зърените култури и на олиото.
БТА