/ iStock/Getty Images

Русия възпрепятства преговорите за постигане на споразумение по план за износ на украинското зърно, което в момента е блокирано поради руската инвазия, заяви комисарят на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис, цитиран от ДПА.

СТО: Световната продоволствена криза ще продължи години

Украйна е ключов световен доставчик на зърно и хранителни масла, но голяма част от реколтата ѝ е блокирана, защото Русия е окупирала пристанищата ѝ или защото свободните пристанища са минирани, за да се отблъсне руската офанзива. Вече седмици наред се водят преговори за постигане на компромис, който да позволи на реколтата да се придвижи по някакъв начин.

Мисля, че е ясно какво я блокира: Русия", заяви днес Домбровскис. "Русия трябва да спре агресията си и да спре да блокира украинския износ на храни".

Експертите се притесняват, че ако украинските доставки не бъдат освободени, инвазията в Украйна, която вече е криза сама по себе си, ще се разрасне в глобална продоволствена криза за бедните страни, които разчитат на украинските храни.

Франция е готова да участва в операция по деблокиране на пристанището на Одеса

Днес вниманието се насочва към срещата на Световната търговска организация в Женева, където ЕС и други страни се опитват да изразят солидарност с Украйна. Домбровскис съобщи, че повече от 50 държави са подписали декларация за подкрепа на Украйна.

Според украинските оценки износът на повече от 23 млн. тона зърно и петролни продукти е блокиран. Преди нападението Украйна изпращаше 90 процента от селскостопанския си износ по море. Сега обаче Русия контролира пристанищата в Мариупол, Херсон и Бердянск. Николаев е силно повреден, което оставя Одеса като единствено възможно пристанище за износ на украински стоки в момента. 

БТА