/ БГНЕС
Франция е готова да участва в операция, която ще позволи да бъде вдигната блокадата на южното украинско пристанище Одеса и да се изнася зърно от Украйна за нуждаещите се държави, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец.

"На разположение сме на страните, така че да се проведе операция, която ще позволи напълно безопасен достъп до пристанище Одеса, което ще рече, да могат да преминават кораби, въпреки че околното морско пространство е минирано", заяви днес съветник на френския президент Еманюел Макрон.

Франция иска победата на Украйна в конфликта с Русия, заяви пък днес Елисейският дворец, предаде Франс прес.

"Както президентът има повод да го каже, ние желаем победата на Украйна. Ние искаме териториалната цялост на Украйна да бъде възстановена", заяви президентството. Така то отговори на въпросите, породени от призива на Макрон да не се унижава Русия. Тези думи на Макрон хвърлиха сянка върху позицията на Франция, заподозряна от някои съюзници от Източна Европа, че се опитва да постигне преди всичко прекратяване на огъня в конфликта с риск да приеме някои руски териториални придобивки.

Други европейци, от британците до балтийските държави, призоваха от своя страна за засилена западна военна подкрепа за Украйна, за да й се помогне да спечели победата, като отхвърлиха всякаква териториална отстъпка за Русия, в това число и Крим.

"Завладяването по военен път на чужди територии не може да бъде приемано при никакво условия", настоява Елисейският дворец.

"Ние казваме просто, че трябва украинците да излязат победители от тази история и че освен това ние ще намерим начини за мир, който ще бъде договорен чрез преговори при спазване на международното право, на суверенитета на Украйна", заяви съветник на Макрон.
БТА