ООН
ООН / iStock/Getty Images
Те вече засягат 1,6 милиарда души
Негативните последици по света от руската инвазия в Украйна се влошават и засягат 1,6 милиарда души. Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, представяйки втория доклад на ООН относно последиците и отзвука от руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

"Въздействието на войната върху хранителната сигурност, енергията и финансите е систематично и сериозно и се ускорява", заяви той. "За населението по целия свят войната заплашва да предизвика безпрецедентна вълна от глад и мизерия, като сее след себе си социален и икономически хаос", допълва Гутериш.

Според него ако хранителната криза тази година е свързана с липсата на достъп до хранителни продукти, то следващата година би могъл да възникне въпросът за липсата на храна.
"Има само един начин да спрем тази буря, която се подготвя. Руската инвазия в Украйна трябва да спре", каза Гутериш, споменавайки преговорите, които са в ход относно глобално споразумение, което ще позволи сигурен износ на храни, произведени в Украйна, през Черно море и безпрепятствен достъп до световните пазари за руските храни и торове.
"Това споразумение е от съществено значение за стотиците милиони хора в развиващите се страни, в това число и субсахарска Африка", подчерта Гутериш, отказвайки да навлезе в повече подробности относно тези преговори, водени от ООН от няколко седмици и без пробив досега.

Според втория доклад на ООН 94 страни, в които има около 1,6 милиарда души, са сериозно изложени на най-малко едно измерение на кризата - финансово, хранително или енергийно -  и са неспособни да се справят с него.

"От тези 1,6 милиарда, 1,2 милиарда души, или три четвърти, живеят в страни, които са едновременно и сериозно изложени и уязвими и на трите измерения на кризата", се казва в документа. "В бъдеще нито една страна или общност няма да бъде пощадена от тази криза на цената на живота", добавя докладът.

В него се уточнява, че войната може да увеличи броя на хората в ситуация на хранителна несигурност от 47 милиона души през 2022 г. до 323 милиона души до края на годината.

"Допълнителни 58 милиона африканци биха могли да изпаднат в бедност тази година", се казва в документа, според който крайната бедност в Близкия изток и Северна Африка би могла да засегне 2,8 милиона души повече през 2022 г. В Южна Азия 500 милиона души са сериозно изложени на хранителното и на финансовото измерение на кризата, една ситуация, влошена от сериозните горещи вълни, засегнали културите в зоната, пише още в текста.

"За да се смекчи кризата, трябва да бъдат предприети конкретни усилия, за да се гарантира, че доставки от съществено значение на храна и на енергия стигат до най-уязвимите", изтъква ООН.
БТА