жито
жито / iStock/Getty Images
Европейската комисия съобщи днес, че разкрива допълнителна възможност за износа на украинската зърнена реколта. Комисията дава възможност на заинтересованите страни да се свържат помежду си чрез общ онлайн портал.

Усилията ще бъдат обединени под названието "Европейски коридори на съпричастието". Предвижда се да бъдат използвани всякакви възможности за преноса на украинското зърно.
В отговор на въпрос дали пристанищата във Варна и Констанца може да бъдат включени в износа на украинската реколта, говорител на ЕК посочи, че не се изключва възможността за използване на което и да било пристанище в Европа, стига да може да послужи за целта. Търсим всякакви пътища за износ, обобщи говорителят.

По оценка на комисията, в Украйна милиони тонове зърно са блокирани от военните действия, предприети от Русия. ЕК очаква новата платформа да бъде от помощ на украинските производители и на европейските дружества, особено в областта на превозите.

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като възможен геноцид

Комисията съобщи, че от утре до 5 юли догодина влиза в сила временната отмяна на митата за внос в ЕС на украински стоки. Промяната включва украинския износ за ЕС на земеделско производство, в това число и квотите.

ЕК предложи днес 26,2 милиона евро, предвидени по общи програми на ЕС с Русия и Беларус, да бъдат пренасочени към Украйна и Молдова. Предвижда се средствата да послужат за здравеопазване, образование и грижа за бежанците.
БТА