/ iStock/Getty Images
Четиристранна среща с участието на отговорни представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, на която ще се обсъжда механизъм за доставки на зърно от Украйна до световните пазари, може да се състои в Истанбул тази седмица. Това съобщава БТА, като се позовава на турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирала източници от Президентството в Анкара.

Източниците са посочили, че Турция и Украйна са готови за такава среща и след отговор от страна на Русия ще се уточни дата за нея. Планира се срещата да бъде в Истанбул.

Ние сме в контакт с ООН, Украйна, Русия. В сряда (руският външен министър Сергей) Лавров заедно с делегация идва в Анкара за разговори по тези въпроси, е посочил турският външен министър Мевлют Чавушоглу, като е добавил, че е в постоянен контакт и с украинския си колега Дмитро Кулеба.
В резултат на преговорите, които Турция води със страните, почти е завършена пътната карта за функциониране на коридор за износа на зърно от Украйна. Според източници от президентството набелязаната от ООН рамка за това е готова на 80-90 процента.

Източниците са отбелязали, че ако бъде постигнато съгласие и с Русия, пътната карта ще бъде приложена бързо. Очаква се на срещата в Истанбул да бъдат обсъдени подробности във връзка с пътната карта.
БТА