/ iStock/Getty Images
Украинската армия обяви, че е отблъснала руския флот на около стотина километра от украинските брегове на Черно море, подложени от седмици на морска блокада от кораби на Москва, предаде Франс прес, уточнявайки, че формацията не може да бъде проверена чрез независим източник.

"В резултат на действията ни за нанасяне на поражение на вражеските военноморски сили, група кораби на руския Черноморски флот бяха отблъснати на разстояние над 100 км от украинските брегове", съобщи в мрежата "Телеграм" украинското министерство на отбраната.

Според ведомството в резултат на това руските войски са били принудени да разположат системи за брегова отбрана в окупираните от тях полуостров Крим и Херсонска област в Южна Украйна. Те са изпратили също подкрепление на Змийския остров в Черно море, който завзеха в първия ден на инвазията.

"Лишихме руския флот от пълния му контрол върху северозападната част на Черно море, превърнала се в "сива зона", увери още министерството, допълвайки, че понастоящем Москва се опитва да си върне надмощието.

Според Киев, обаче, "заплахата от изстрелване на руски ракети от морето остава". Руски кораби продължават също "да блокират гражданското корабоплаване" в тази зона, отбелязва същият източник.

Морската блокада на украинските пристанища буди опасения за световна продоволствена криза, тъй като износът на зърно от Украйна е блокиран, а цените на световните пазари се покачиха значително.

Макар Русия да има явно морско превъзходство, украинските сили твърдят, че са успели да потопят няколко руски кораба от началото на войната, в това число флагмана на руския Черноморски флот - крайцера "Москва" - през април. Според руските власти корабът е потънал в резултат на инцидент на борда.
БТА