/ БГНЕС
Няколко взрива разтърсиха рано тази сутрин Киев, съобщи първо кметът Виталий Кличко. Първото нападение срещу украинската столица от седмици, след като животът в града и предградията му беше започнал леко да се нормализира, предаде Ройтерс.

"Няколко експлозии в столичните райони "Дарницки" и "Днепровски", написа Кличко в чат приложението Телеграм и допълни: "Службите вече работят на място. По-късно ще има по-подробна информация."

Очевидци заявиха за Ройтерс, че дълго след взривовете в Киев е продължавало да се издига пушекНай-малко един човек е приет в болница, но към този час няма данни за жертви, съобщи Кличко.
 
 
Путин с ново остро предупреждение към Запада

Русия е унищожила с високоточни ракети в околностите на Киев танкове Т-72, доставени от източноевропейски страни, и друга бронирана техника. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от руските агенции. По думите му машините са се намирали на територията на вагоноремонтно предприятие в околностите на града.

"Въздушно-космическите сили на Русия унищожиха в околностите на Киев с високоточни ракети с въздушно базиране и голям обсег доставени от източноевропейски страни танкове Т-72 и друга бронирана техника, намиращи се на територията на вагоноремонтно предприятие", каза говорителят.

Днешните удари в района на Киев са извършени по предварителни данни с ракети, изстреляни от руски самолети Ту-95 от акваторията на Каспийско море, съобщиха украинските военновъздушни сили във Фейсбук, цитирани от агенция Укринформ. Според командването на украинските ВВС по столицата около 06:00 ч. са изстреляни няколко ракети, от които една е била свалена от украинската противовъздушна отбрана. Военновъздушните сили на Киев допълват, че става дума за свалена крилата ракета.
 
Въпреки продължаващите руски нападения срещу Украйна и повсеместните разрушения, в Киев като цяло през последните седмици нямаше никакви атаки, откакто Москва пренасочи вниманието си към източната и южната част на Украйна, отбелязва Ройтерс. Животът в столицата редовно е нарушаван от вой на сирени, но от няколко седмици по града не са нанасяни никакви по-значими удари.

Киевският район "Дарницки" се намира на левия бряг на река Днепър и се простира от покрайнините на града до брега на реката, а "Днепровски" е разположен в северната част на Киев по протежение на реката.

Олександър Гончаренко, кмет на град Краматоск в Донецка област, съобщи, че през изминалата нощ по града му са били нанесени удари, при които са причинени значителни щети, но няма жертви.

Северодонецк е разделен наполовина


Междувременно стана ясно, че контролът над украинския град Северодонецк е поделен наполовина между руските и украинските войски, съобщи Сергий Гайдай, губернаторът на Луганска област, където се намира Северодонецк, предаде Ройтерс

"Положението беше тежко, руснаците контролираха 70 процента от града, но през последните два дни бяха отблъснати", каза Гайдай по украинската телевизия и допълни: "Градът сега е малко или много разделен наполовина."

Твърденията на Гайдай не могат да бъдат проверени.

Украинската армия съобщи, че руските войски продължават да нападат с помощта на артилерия и контролират източната част на Северодонецк.
БТА