Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта и благодари на украинските военнослужещи. Руските медии съобщиха, че техен генерал е убит в източната част на Донбас. А визитата на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия бе отменена. Така изглежда войната в Украйна през последните часове:  

- Зеленски посети фронтовата линия

Володимир Зеленски посети командните пунктове и фронтовите позиции в Лисичанск, който се намира на другия бряг на река Северски Донец от Северодонецк, където украинските войски отблъскват руските сили, които по-рано изглеждаха почти превзели стратегическия град.

Той посети и Бахмут, на югозапад в Донецка област на Донбас, и разговаря с военнослужещи, съобщиха от президентството.

"Искам да ви благодаря за вашата огромна работа, за вашата служба, за това, че защитавате всички нас, нашата държава. Благодарен съм на всички", каза им той. "Погрижете се за себе си!"

Президентът заяви, че е пътувал и до Запорожие в югоизточната част на страната, за да се срещне с жители на Мариупол, които са успели да напуснат разрушения от месеци руски бомбардировки пристанищен град.

- Руски генерал е убит в източната част на Донбас

Руските държавни медии съобщиха, че в Източна Украйна е бил убит генерал, предаде Ройтерс.

В съобщението, публикувано в приложението за съобщения Telegram от репортера на държавната телевизия Александър Сладков, не се посочва точно кога и къде е бил убит генерал-майор Роман Кутузов.

Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън с обхват 80 км


Все още няма коментар по повод тази информация от руското министерство на отбраната.

Руските сили засилиха атаките за превземане на Северодонецк - ключов град в източната част на украинския регион Донбас, към който Москва се стреми, след като не успя да превземе столицата Киев в началото на войната.

Русия вече класифицира информацията за смъртните случаи при военни действия като държавна тайна дори в мирно време и не ги е актуализирала от 25 март.

- Лондон изпраща модерни ракети в Украйна

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Лондон е координирал в тясно сътрудничество с Вашингтон предоставянето на многоцелевите ракетни системи, известни като MLRS, за да помогне на Украйна да се защити от руската агресия.

Украйна съобщи за успехи на своите сили в Северодонецк

Пусковите установки М270, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км. с прецизно управляеми ракети, ще "предложат значително повишаване на потенциала на украинските сили", добави министерството.

Миналата седмица САЩ обявиха, че ще предоставят на Киев своята високомобилна артилерийска ракетна система, известна като HIMARS, която може да изстрелва едновременно няколко прецизно управляеми ракети и превъзхожда по обхват и точност съществуващите системи, с които разполага Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за доставка за Киев на системи, които могат да достигнат до Русия, въпреки многократните искания на Киев за такива. Ходът на САЩ накара Путин да предупреди вчера, че Москва ще порази „нови неуточнени цели", ако Западът достави ракетите на Украйна, и заяви, че новите оръжейни доставки за Киев целят "удължаване на конфликта".

- Отмениха посещението Лавров в Сърбия

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за утре и другиден, е отменено заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на руския дипломат. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да проведе двудневна визита в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са потвърдили от Министерството на външните работи на Русия пред агенция "Интерфакс". Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента, премиера, председателя на парламента и сръбския патриарх.
БГНЕС