/ БГНЕС
Украйна съобщи за успехи на своите сили в Северодонецк, предаде Ройтерс.

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай заяви, че украинската армия си е върнала 20 процента от територията, която е била загубила в промишления град, превърнал се в основна цел на руската офанзива в източния регион Донбас. "Не е реалистично" Северодонецк да падне до две седмици, въпреки че Русия изпрати подкрепления, увери той.

Твърденията на Гайдай не може да бъдат потвърдени по независим път. От Ройтерс са успели да проверят в четвъртък, че украинските сили продължават да контролират част от Северодонецк.

"Веднага щом се сдобием с достатъчно западни оръжия с голям обсег, ще отблъснем тяхната артилерия от нашите позиции. И тогава, повярвайте ми, руската пехота, те просто ще побягнат", каза още губернаторът на Луганска област.

Гайдай съобщи, че четирима души, сред които майка и дете, са били убити при руски атаки в източния украински регион вчера.

Руските сили взривяват мостове над река Северски Донец, за да предотвратят пристигането на украински подкрепления и доставката на помощ за останалите в Северодонецк цивилни, каза по-късно губернаторът на Луганска област. Той добави, че украинската армия удържа позициите си в града и е отблъснала руските части на няколко места. Тези твърдения също не може да бъдат потвърдени по независим път.

Русия е изпратила подкрепления и използва артилерия, за да провежда "щурмови операции" в Северодонецк, заяви генералният щаб на украинските въоръжени сили. В дневната му сводка пише, че руските сили обаче са се оттеглили, след като не успели да напреднат в района на намиращия се на 60 километра град Бахмут, Донецка област, и да отрежат достъпа до Северодонецк.

Руските сили вече са само на 15 километра от Славянск, съобщи междувременно губернаторът на Донецка област Павло Кириленко. Той увери, че този източен украински регион няма да падне бързо, но призова да бъдат доставени още оръжия.

Една жена е била убита, друг човек - ранен, а 20 хиляди абонати са останали без ток в Донецк в резултат на украински обстрел, съобщиха сепаратистките власти, цитирани от ТАСС.

Две жени са били ранени при атаки на други места в провъзгласената от подкрепяните от Русия бунтовници т. нар. Донецка народна република.

Активността на руските военновъздушни сили над Донбас остава висока, отчете британското военно разузнаване, цитирано от Ройтерс. То съобщи в дневната си сводка, публикувана от министерството на отбраната на Великобритания, че руски самолети продължават да извършват атаки, както с управляеми, така и с обикновени муниции.
Русия комбинира въздушни удари и масиран артилерийски обстрел, за да могат нейните сухопътни сили да напредват бавно в Донбас, който сега е основната цел на нейната военна операция, обясни британското военно разузнаване. То предупреди, че все по-голямото използване от руските сили на неуправляеми боеприпаси води до тежки разрушения в жилищни райони и това почти сигурно е причинило цивилни жертви.

Ракета е поразила тази сутрин селскостопански склад в Одеска област. Двама души са ранени, съобщи говорител на администрацията на югозападния украински регион.
БТА