/ / iStock/Getty Images
Русия е поела контрола върху по-голямата част от промишления град Северодонецк в Украйна, потвърди днес министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от Ройтерс.

Според редовната всекидневна сводка на британското военно разузнаване украинските сили вероятно все още удържат защитата на подходите към съседните градове Лисичанск и Лиман. Украинската армия е разрушила два моста на река Северски Донец.

Вчера губернаторът на украинската Луганска област каза, че руските сили са превзели 70 процента от Северодонецк, припомня Ройтерс.

ДПА цитира днешно комюнике на украинския генерален щаб, според което отбраната на Северодонецк продължава, въпреки че вчера руската страна съобщи, че е превзела центъра на града. Въпреки руската атака, подкрепена с гранатомети, в боевете в близките села Боброво и Устиновка руснаците постигат незначителен успех, пише в текста. Същевременно украинският генерален щаб признава за "частично успешна" руската офанзива в Камишеваха, селище южно от град Лисичанск.

Лисичанск и Северодонецк са от двете страни на река Сиверский Донец и преди войната са били "градове близнаци" с общо население от 380 хиляди.

Руската офанзива от юг дава признаци, че руснаците се надяват да не им се налага отново да форсират Сиверский Донец, твърдят анализатори от вашингтонския Институт за изследване на войната.

Руските сили направиха вече няколко безуспешни опита да прекосят реката с понтонни мостове.
БТА