Запознайте се с първия човек с две трансплантации на лице (СНИМКИ)

/ Thinkstockphotos
Французинът Жером Амон е първият човек в света, на  когото са направени две трансплантации на лице,  съобщиха АФП и Би Би Си.

Втората трансплантация е направена през януари. Жером Амон още се възстановява в болницата "Жорж-Помпиду" в Париж, където е опериран.
Жером Хамон вече свиква с прозвището "Мъжът с три лица".  Той каза пред медиите, че се чувства добре, но лицето му още е неподвижно и не е придобило релефа, задаван от костите. Това ще бъде постигнато постепенно с имунотерапията срещу отхвърлянето на чуждата тъкан.

"Ако не бях приел това ново лице, щеше да бъде ужасно. Това е въпрос на идентичност. Но ето ме, тук съм и съм добре", каза той.
Първото трансплантирано лице на 45-годишния мъж е премахнато миналата година след признаци за отхвърляне заради лечение с несъвместим антибиотик, когато настинал. Той е останал в болница два месеца без лице, докато бъде намерен подходящ донор.

Лекар създаде ново лице на младеж с огромен тумор (ВИДЕО)
 
Анестезиологът Бернар Шоли каза, че е смаян от куража на пациента, който е преживял такова изпитание. 
Втората трансплантация, както и първата преди осем години, е направена от пластичния хирург проф. Лоран Лантиери.

Трансплантация на лице бе извършена за втори път на един и същ пациент

"Вече знаем, че е възможно да бъде направена втора трансплантация. Това повече не е само в сферата на изследователската дейност", каза проф. Лантиери.
 
Жером Амон е болен от неврофиброматоза тип 1, която причинява обезобразяващи тумори на лицето.

Трансплантациите на лице вече не са научна фантастика
 
Донорът е 22-годишен мъж, починал на няколкостотин километра от Париж. Първата трансплантация на лице в света беше направена през 2005 г. в Северна Франция. Оттогава на такава интервенция са се подложили около 40 души.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА, БГНЕС