Замразяват членството на Сирия в Организацията за ислямско сътрудничество
Замразяват членството на Сирия в Организацията за ислямско сътрудничество / снимка: Reuters

Членството на Сирия в Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) ще бъде замразено в сряда заради жестоките репресии, извършвани от властите с цел потушаване на избухналия преди 17 месеца бунт срещу режима на президента Башар ал Асад, съобщи дипломат, цитиран от Ройтерс.

Държавните и правителствените ръководители на държавите от 57-членната ОИС ще имат извънредна среща в Джеда във вторник и сряда, която ще бъде посветена главно на ситуацията в Сирия. Министрите на външните работи на ислямските страни се събраха днес в саудитския град, за да подготвят форума.

„Резолюцията за замразяване на членството на Сирия в ОИС не среща препятствия. Тя ще бъде одобрена”, заяви цитираният дипломат в кулоарите на подготвителната среща в Джеда. Той отбеляза, че по всяка вероятност решението ще бъде обявено официално в сряда в края на форума, който бе свикан по-рано този месец от саудитския крал Абдула.

Изгонването на Сирия от Организацията за ислямско сътрудничество ще остави страната изолирана в ислямския свят, отбелязва ДПА. Членството на Дамаск в Арабската лига вече бе замразено през ноември миналата година.

Замразяват членството на Сирия в Организацията за ислямско сътрудничество
netinfo

В Джеда се открива съвещание на външните министри на страните от Организацията ислямско сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС. Министерската среща предшества извънредната среща, която се открива в Мека. Зам.-министърът на външните работи на саудитското кралство принц Абдел Азиз ибн Абдула заяви, че форумът ще бъде посветен на укрепването на солидарността между мюсюлманските народи.

Генералният секретар на ОИС Екмеледдин Ихсаноглу подчерта във встъпителното си слово, че събитията в различни части на ислямския свят изискват от държавите членки на организацията „мъдър и балансиран подход”. Той изтъкна, че конфликтът в Сирия ще бъде в центъра на вниманието на участниците във форума. От името на панислямското общество Ихсаноглу призова за „скорошно прекратяване на насилието в тази страна, от което страдат гражданите”.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад замина днес за Саудитска Арабия, където ще участва в извънредната среща на върха на ОИС, съобщи агенция Фарс, цитирана от АФП.

„Първо ще посетя Мека и след това ще участвам на извънредната среща на ОИС”, предвидена за утре и сряда, заяви Ахмадинеджад. „Светът днес е в много деликатна ситуация, действат различни групи и врагове и голяма част от енергията на правителствата и ислямските групи е посветена на това да влизат в спорове и сблъсъци”, изтъкна иранският президент. „Надявам се срещата да се фокусира върху засилване на единството и отслабване на омразата" между мюсюлманските държави”, каза още той, посочва БТА.

Иранският външен министър Али Акбар Салехи обяви, че страната му се противопоставя на изключването на Сирия от Организацията за ислямско сътрудничество.

„Открито се противопоставям на изключването на която и да било държава”, заяви Салехи пред журналисти на днешната подготвителна среща, предвидена за утре в Мека. „Страните от ОИС трябва да съгласуват усилията си, за да решат проблема по начин, който допринася за мира, сигурността и стабилността в региона”, каза той.

Замразяват членството на Сирия в Организацията за ислямско сътрудничество
netinfo