Замразяване на членството на България в ЕС – равносилно на натискане на ядреното копче
Замразяване на членството на България в ЕС – равносилно на натискане на ядреното копче / снимка: БГНЕС

Задействане на член 7 в Договора на Европейския съюз от Ница, предвиждащ замразяване на членството на една страна в съюза, по отношение на България би било равносилно на натискане на ядреното копче. Това заяви председателят на Групата на либералите и демократите в Европейския парламент Греъм Уотсън след среща със заместник-председателя на ДПС Касим Дал в Европейския парламент.

Трябва да изчакаме докладът на Европейската комисия за България да бъде подготвен. Но за мен използването на такъв инструмент като член 7 спрямо България би било равносилно на натискане на ядреното копче. За да се задейства тази възможност, нещата в една страна членка трябва наистина да са много зле. Такава възможност съществува в договора от Ница, но да се споменава по отношение на България е разюздана спекулация, е заявил той, цитиран от БТА.

Във връзка с "трудностите на България около средствата по линия на ФАР, ИСПА, САПАРД", Уотсън е бил информиран от Касим Дал за назначаването на нов заместник-министър председател с конкретни отговорности за решаване на проблемите с европейски средства.

Трябва да се направи така, че парите за България да не бъдат замразени. Знае се, че има реформи, които трябва да се реализират. Знае се, че тези реформи трябваше да бъдат предприети по-рано. Но се надявам, че след обръщането на внимание върху харченето на европейските средства, изпълнението на програмите ще може да продължи, каза още Греъм Уотсън.Той посочи, че засега не разполага с вътрешна информация за готвения в Европейската комисия доклад за България.