/ БГНЕС, архив
В околностите на френската военна база Еврьо бяха открити оръжия след като рано тази сутрин наблизо беше арестуван бивш френски военен, подложен на наблюдение заради ислямистката си радикализация. Това предаде АФП, като се позова на запознат с разследването източник.
 
В гъсталаци в околностите на военновъздушната база са били открити пушка-помпа, два револвера и боеприпаси. Базата е на стотина километра северозападно от Париж. Рано тази сутрин беше арестуван 34-годишен бивш военен. За случая е сезиран антитерористичният отдел на парижката прокуратура.
 
Протести в Париж срещу Макрон и Льо Пен (ВИДЕО/СНИМКИ)

В неделя във Франция предстоят избори, на които смятаният за фаворит - центристът Еманюел Макрон, ще се изправи срещу крайнодесния лидер Марин льо Пен, на фона на засилена терористична заплаха, припомня АФП.
 
Колата на мъжа, подложен на засилено наблюдение от 2014 г. заради ислямистката си радикализация, беше открита близо до военновъздушна база 105 в Еврьо около 22.00 ч. по Гринуич снощи. Започна издирване и мъжът беше открит около 3.00 ч. по Гринуич тази сутрин, докато се връщал към колата си. В колата на заподозрения, който е "с много нестабилен психологически профил", следователите са открили копие на Корана и патрон, според друг източник, запознат със случая.
 
Франция ще бъде безпощадна към терористите, категоричен е Оланд

Следователите се опитват да определят дали той е имал намерение да извърши насилие или е ставало дума за подготвителен етап.
 
Един полицай беше убит на парижкия булевард "Шанз Елизе" три дни преди предишния тур на изборите, вечерта на 20 април, припомня АФП. Тогава отговорност за нападението пое Ислямска държава. Групировката стои зад повечето атентати, отнели живота на 239 души във Франция от януари 2015 г.
БТА