/ БГНЕС
Властите на Шри Ланка задържаха осем заподозрени за участие в атентатите, които разтърсиха страната в неделя и причиниха смъртта на най-малко 215 души, съобщи премиерът Ранил Викрамасинге. Той обяви, че „към момента може да потвърди само, че задържаните са местни – граждани на Шри Ланка“.

Викрамасинге беше категоричен, че разследващите ще проверяват и възможни връзки на атентаторите с евентуални групировки „отвъд океана“.
 

Засега не се съобщават повече подробности за задържаните.

Нови експлозии в Шри Ланка, расте броят на жертвите на атаките

Осем взрива избухнаха в църкви, хотели, близо до столичния зоопарк и в района Дематагода. В болници с наранявания са приети 450 души.
 

Все още нито една групировка не е поела отговорност за нападенията.

Стотици жертви при шест експлозии в Шри Ланка (СНИМКИ/ВИДЕО)

Трима полицаи са били убити при акция в жилище в Коломбо след атаките, допълниха властите, цитирани от Ройтерс.
 

Генералният директор на Интерпол Юрген Щок заяви, че международната полицейска организация е готова да съдейства на Шри Ланка в разследването, допълва ТАСС.

Разузнаването предупредило преди дни за очаквани атаки в Шри Ланка

Според предварителната версия на разследващите взривовете може да са били извършени от радикални ислямисти. Местни медии съобщават, позовавайки се на източници, че те са дело на камикадзета.
 

По информация на посолството ни в Индия към този момент няма данни за пострадали български граждани при осемте терористични атаки в църкви и хотели в Шри Ланка, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В един от пострадалите хотели в град Коломбо се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост.

Няма данни за пострадали българи при атаките в Шри Ланка

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до Тилак Марапана, министър на външните работи на Шри Ланка, и осъди насилието във връзка с терористичните атаки в страната, довели до множество жертви и ранени.

Правителството на Шри Ланка е обявило вечерен час от 18.00 вечерта до 06.00 сутринта местно време, който влиза в сила веднага след обявяването му.

Полицейски час в Шри Ланка, властите спряха достъпа до социалните мрежи

Към момента летището в Коломбо функционира в нормален режим със засилена охрана, но придвижването към него е затруднено, поради вечерния час.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации, посочват от МВнР.
 

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.
БТА