/ БГНЕС
Сред жертвите има и чужденци
Над 150 са жертвите на серията от взривове срещу хотели и църкви в Шри Ланка, съобщава АФП, като се позовава на полицейски източници. Сред жертвите има и 35 чужденци - американски, британски и холандски граждани.
 
Данните на информационните агенции са различни и постоянно се променят. Според болнични източници се очаква числеността на жертвите да нарасне поради големия брой ранени при тази вълна от особено брутално насилие. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен съобщава за 560 пострадали.

БГНЕС

Междувременно полицията съобщи за нова, седма експлозия в Шри Ланка, близо до столицата, информира Ройтерс. Източник от полицията каза, че загиналите в столицата Коломбо, където са атакувани три хотела и една църква - "Св. Антоний", са поне 45.

Няма данни за пострадали българи при атаките в Шри Ланка

Още 67 души са загинали в църквата "Св. Себастиан" в град Негомбо, който се намира непосредствено до столицата и има преобладаващо католическо население, а 25 са намерили смъртта си при взрив в църква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болницата в Батикалоа каза, че са ранени 300 души.
 
Болниците са препълнени, а в районите на взривовете цари хаос. Достъпът до мястото на взривовете е блокиран. Има десетки екипи на полицията, пожарната и спешна помощ.

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава. Все още никой не е поел отговорност за атаките, които властите вече определиха като тероризъм. Изяснява се какво точно е предизвикало взривовете - нарочно поставени бомби или са били атентатори самоубийци.

БГНЕС

Първите взривове са проехтели в църквите "Свети Антоний" в Кочикаде и "Свети Себастиан" в Негомбо - северно от столицата. Ранените при експлозиите са били откарани веднага в Националната болница в столицата, от където са отправили призив към близките на пострадалите да дойдат и да ги потърсят.
 
Малко след това проехтяват взривовете в луксозните хотели, единият от които - "Синамън гранд" е разположен в непосредствена близост до официалната резиденция на премиера Ранил Викремесинге. След това е взривена и църквата в източната част на острова.

Разузнаването предупредило преди дни за очаквани атаки в Шри Ланка

Президентът на страната Маитхрипала Сирисена каза, че е в шок от случилото се, а премиерът Ранил Викремесингхе заклейми атентатите. "Осъждам решително позорните атаки срещу нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и силни в тези трагични времена", написа Викремесингхе в Twitter, уверявайки, че правителството взема "незабавни мерки за овладяване на ситуацията".
 
"Свикано е спешно заседание на кабинета. Текат спасителни операции", посочи министърът на икономическите реформи Харша де Силва в профила си в социалните мрежи. Той призова хората да запазят спокойствие и да останат по домовете си докато ситуацията бъде овладяна.
 
Как точно са причинени експлозиите засега не е ясно. За момента никой не е поел отговорност за актовете, но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име "Нешънъл Таухид джамаат" (National Thowheed Jama'ath, NTJ) планира "самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия".
 
Групировката стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.

БГНЕС

Великден е важен празник в християнския свят. Едва 6% от предимно будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, но тази религия се разглежда като обединяваща, тъй като е изповядвана от две етнически групи. В страната с население от 21 млн. души живеят около 1,2 млн. католици. Будистите представляват около 70% от населението, 12% са хиндуисти, мюсюлманите са 10%, а 7% са християни.
БТА, БГНЕС