Няма данни за пострадали българи при атаките в Шри Ланка

В един от атакуваните хотели имало шестима българи

/ БГНЕС
В един от атакуваните хотели имало шестима българи
По информация на посолството ни в Индия към 12.00 ч. няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в три църкви и три хотела в Шри Ланка, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Взривни устройства бяха задействани в три католически църкви, както и в три луксозни хотела. В един от пострадалите хотели - "Шангри Ла", се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост.

Стотици жертви при шест експлозии в Шри Ланка (СНИМКИ/ВИДЕО)

Посолството на Република България в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолството на страните от ЕС в Делхи, където се подава актуална информация от Коломбо, в тази частност и от Делегацията на Европейския Съюз (ДЕС).

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

БГНЕС


При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на телефон + 91 9910999498. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл crisis@mfa.bg.

БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе. "Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи", пише премиерът Борисов.

"От името на българското правителство и от свое име изказвам най-дълбоки съболезнования на Вас и близките на жертвите, както и най-искреното ни съчувствие към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали", посочва още Борисов.

156 са вече жертвите на серията от взривове срещу хотели и църкви в Шри Ланка, съобщава АФП, като се позовава на полицейски източници. Сред жертвите има и 35 чужденци - американски, британски и холандски граждани. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен съобщава за 560 пострадали. Междувременно полицията съобщи за още две нови експлозии, информира Ройтерс.