Зад военната операция в Либия не стоят никакви сметки, уверяват Саркози и Камерън
Зад военната операция в Либия не стоят никакви сметки, уверяват Саркози и Камерън / снимки: Reuters

Муамар Кадафи остава заплаха, предупредиха в Триполи френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън. Те увериха, че зад военната операция на Запада в Либия не стоят никакви сметки, предаде АФП. Саркози и Камерън станаха първите западни ръководители, посетили Либия след като режимът на Кадафи бе свален миналия месец от бунтовниците с решаващата помощ на НАТО. Бившият либийски лидер засега е неоткриваем.

Франция и Великобритания изиграха заедно със САЩ решаваща роля за военната намеса в Либия. „Необходимо е да продължим мисията на НАТО (в Либия), докато всички цивилни бъдат защитени и нашата работа бъде свършена”, обяви Камерън на обща пресконференция със Саркози в Триполи. Той обеща Западът да помогне на новите либийски власти да открият Муамар Кадафи и да го изправят пред правосъдието. „Посланието към Кадафи и всички онези, които още го защитават с оръжия е според мен: „всичко свърши, откажете се, наемниците трябва да се приберат у дома”, обяви Камерън.

„Кадафи е заплаха, има работа за довършване” в Либия, каза Никола Саркози. Той призова да бъдат арестувани както бившият либийски лидер, така и всички останали представители на неговия режим, които са издирвани от международното правосъдие. Той призова всички държави, на чиято територия е възможно да има издирвани сподвижници на Кадафи, по-конкретно Нигер, да сътрудничат, обобщава БТА.

Зад военната операция в Либия не стоят никакви сметки уверяват Саркози и Камерън
netinfo

Зад западната намеса в Либия не стоят никакви сметки, увери френският президент. Той призова експлоатирането на богатите петролни ресурси на Либия да бъде разпределено чрез търгове, както във всички правови държави. „Естествено, ангажиментът в подкрепа на либийския народ не е приключен. Докато мирът бива заплашван, Франция ще остане до вас”, обяви Саркози.

Той даде това обещание пред двамата висши ръководители на новата власт в Либия - Преходният национален съвет (ПНС) - Мустафа Абдул Джалил и Махмуд Джибрил, които присъстваха на пресконференцията. „Казахме на ПНС, че либийците трябва сами да построят своето бъдеще, това не е наша задача”, отбеляза Саркози.

„Вярваме в единна, не в разделена Либия”, заяви още френският президент. Обръщайки се към събралото се множество, френският президент заяви: Младежи на Бенгази, младежи на Либия, младежи на арабския свят, вие искахте мир, свобода, икономически прогрес. Франция ви уверява в своето приятелство и подкрепа. Франция, Великобритания и Европа ще бъдат редом с либийския народ, обеща френският президент.

Френският президент посвети своето посещение в Либия на „всички онези, които се надяват на свободна Сирия”. „Мечтая младите сирийци да имат същите възможности като младите либийци” и да могат да кажат: „демокрацията - това е за нас”, каза той.

Зад военната операция в Либия не стоят никакви сметки уверяват Саркози и Камерън
netinfo

Британският премиер Дейвид Камерън, който също бе на площада, изпълнен с френски и британски знамена, заяви, че е изключително да се намира в свободна Либия.   

Саркози и Камерън пристигнаха поотделно в Триполи към 10.30 ч. сутринта, придружавани от двамата министри на външните работи - Ален Жупе и Уилям Хейг. Те посетиха първо болница в либийската столица, където бяха посрещнати с голяма радост. По-късно Саркози и Камерън отидоха в Бенгази - исторически бастион на противниците на Кадафи в Либия.