Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп / ThinkStock/Getty Images
Първите шест месеца от президенството на Тръмп бяха наистина бурни, но те са само прелюдия към това, което можем да очакваме от него в бъдеще, твърди биографката на Тръмп Гуенда Блеър. Ето какво казва тя в интервю за "Дойче веле":

ДВ: Г-жо Блеър, кои са според Вас трите най-значими момента от досегашния мандат на Доналд Тръмп?

Гуенда Блеър: Има няколко неща, които биха могли да влязат в учебниците по история. Например уволнението на шефа на ФБР Джеймс Ками. Или упоритата поддръжка, която Тръмп оказва на автократи като Путин. И не на последно място - неговата неспособност да се справя със задачите си.

ДВ: Като биографка на Тръмп Вие го познавате по-добре от повечето хора. Изненадва ли Ви досегашната му политика?

Блеър: Ще го кажа с една дума: не. Не твърдя, че притежавам пророчески умения, но всъщност няма и нужда от такива. Тръмп беше обещал, че ще внесе в Белия дом опита, натрупан от него като бизнесмен. И хората си помислиха, че той ще използва този опит за благото на страната. Според мен той наистина внесе своите бизнес умения в Белия дом, но ги използва само в своя полза.

ДВ: Обвиняват Тръмп, че няма ясни политически убеждения - дори по толкова важни въпроси като здравеопазването, защитата на климата и трансатлантическите отношения. Вместо това Тръмп сякаш се опитва на всяка цена дасключи някакви договори, независимо че така отблъсква свои съюзници или членове на кабинета. Как да си обясним това поведение?

Блеър: През целия си живот той е бил докрай фокусиран върху конкуренцията - и върху това да печели. А когато не е успявал да спечели по обичайния начин, го е постигал с други средства. Ето един пример: В началото на кариерата му, когато още продавал апартаменти в "Тръмп Тауър", Доналд Тръмп веднъж много се ядосал, че умаленият модел на сградата на "Дженеръл Мотърс" е по-висок от модела на неговия "Тръмп Тауър". И двата макета спазвали истинските пропорции, но разликата толкова го подразнила, че поискал да уголеми макета на своята сграда. Жената, която отговаряла за продажбата на апартаментите, го предупредила, че това не е позволено и тогава Тръмп тутакси намерил друго решение: скъсил макета на другата сграда, защото това не било забранено. Тази история показва много добре как Тръмп решава проблемите.

ДВ: Видя се, че изключително важна за Тръмп е тясната връзка със семейството му. След като то му оказа помощ по време на предизборната кампания, сега го подкрепя и в Белия дом. Това обаче му създаде и проблеми - например когато стана известно, че по време на предизборната борба синът му е разговарял с руска адвокатка. Но каквото и да се случи, Тръмп неизменно защитава семейството си. Дали изобщо може да има някаква причина, която да го накара да се дистанцира от някой член на семейството си?

Блеър: Ако се случи подобно нещо, това ще бъде може би единствената истинска криза на неговото президентство. Тръмп навярно си е мислел, че ще може да управлява Белия дом така, както ръководи и бизнеса си. И че като каже на хората да направят нещо, те ще го сторят. Сега обаче се оказва, че си има работа с Конгреса и неговите 535-ма членове, всеки от които разполага със своя собствена власт и не е склонен току-така да се огъне. Мисля си, че сблъсъкът с този факт беше и продължава да е истински шок за Тръмп. Независимо от това обаче той няма усещане за криза. Тръмп постоянно видоизменя и предефинира своите цели - вижте например какво стана с намеренията му по отношение на здравната реформа. Но ако някой ден се окаже принуден да отблъсне човек, който носи фамилното име Тръмп или е свързан в брачен съюз с човек с това име, това ще бъде за него истинска криза.

ДВ: Защитниците на Тръмп твърдят, че тъй като е новак в политиката, просто му трябва малко време, за да свикне с новата си роля. Можем ли да очакваме някакви промени?

Блеър: Ни най-малко не вярвам, че Тръмп ще промени поведението си. Политически новак ли? Та той е на 71 години и е прекарал целия си живот в тази страна. На всички нас още в училище ни е обяснявано, че има разделение на властите и че съществуват механизми за контрол и за постигане на политическо равновесие. Учили сме също така, че е важно да се правят компромиси. В света на бизнеса обаче компромиси не са нужни. Защо му е тогава да се променя? Освен това Тръмп обеща на избирателите си, че ще преобърне Вашингтон наопаки - и всъщност прави тъкмо това. Затова и хората, които го подкрепят, определено не изглеждат недоволни.

ДВ: Следователно искате да кажете, че всичко ще продължи както досега. Какъв е Вашият съвет - как да се отнасяме в бъдеще към Тръмп?

Блеър: Следете неговите туитове и маневрите му за отклоняване на вниманието, за да можете да реагирате своевременно. Но не изпускайте из очи това, което се случва в Конгреса и в останалите органи на изпълнителната власт.

Гуенда Блеър е журналистка, университетска преподавателка и публицистка. Авторка е на няколко книги за семейство Тръмп
 
 
Deutsche Welle