Духовният лидер на православните християни по света заяви, че влиятелната Руска православна църква споделя отговорността за конфликта в Украйна, но добави, че той е готов да помогне със следвоенното "духовно възстановяване" на Русия, предаде Ройтерс.

Вселенският патриарх Вартоломей направи тези свои коментари в упрек срещу руския патриарх Кирил, чиято изразена на висок глас благословия за инвазията на Москва в Украйна породи разделение сред православните по света.

Папа Франциск осъди войната в Украйна в коледното си послание

Вартоломей, който през 2019 г. разгневи Москва, като призна новопровъзгласената Православна църква на Украйна, заяви, че руските власти използват църквата като "инструмент за своите стратегически цели". "Църковното и държавното управление в Русия си съдействаха в престъпната агресия и споделят отговорността за последвалите престъпления, като например шокиращите отвличания на украинските деца", заяви той на конференция, организирана от литовския парламент. "Нашият междурелигиозен диалог трябва да се фокусира върху начини да се противопоставим и да неутрализираме капацитета на ръководството на Московския патриархат да подкопава единството ни и чрез теологията да легитимира криминално поведение", каза още Вартоломей.

Руската православна църква не коментира веднага думите на Вселенския патриарх, посочва Ройтерс.

Вселенският патриарх е базиран в Истанбул и е смятан за "пръв сред равни" в православната църква, която има около 260 милиона последователи по света, от които около 100 милиона са в Русия.

"Църквата-майка в Константинопол е готова отново да помогне на своите деца в Украйна и Русия, както е правила много пъти в миналото", заяви Вартоломей. "Наш общ християнски дълг е да използваме силата на диалога, за да върнем руските ни братя и сестри към нашите споделени ценности", добави той и подчерта необходимостта от "духовно възстановяване", както в Русия, така и в Украйна.
Владимир Арангелов/БТА