Борис Джонсън
Борис Джонсън / БТА
Властите в Шотландия и Уелс предупредиха хората, които имат намерение да празнуват на друго място, да помислят внимателно, преди да пътуват до Англия, за да посрещнат новата година, предаде Асошиейтед прес. Това дава представя за различните подходи в четирите провинции в Обединеното кралство към ограниченията срещу коронавируса на фона на рекордно високия брой инфекции и увеличаващия се брой хоспитализации.

Премиерът Борис Джонсън
се противопостави на затягане на мерките в Англия въпреки бързото разпространение на силно заразния вариант Омикрон, вместо фокусирането върху честото самостоятелно тестване и разширяването на програмата за бустерни дози ваксина като начин за контролиране на разпространението на инфекциите.

Коледното послание на Кралица Елизабет: Посветено на принц Филип и семейните ценности

Междувременно Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които въведоха свои собствени правила за общественото здраве, тази седмица наложиха нови ограничения, с които бяха затворени всички нощни клубове и се ограничиха събиранията на хората. Барове и пъбове трябваше да се върнат към обслужването само на маса. В Единбург, който традиционно е домакин на най-големите партита в новогодишната нощ, хората бяха призовани да си останат по домовете.

Въпреки че няма официална забрана, която да спира шотландците, желаещи да празнуват в Англия, да пътуват дотам, днес Джон Суини, който е заместник на първия министър на Шотландия, каза, че пътуването ще е "погрешен начин на действие".

Мненията са разделени по въпроса дали консервативното правителство на Джонсън не предприема рискована игра като не налага по-строги мерки в Англия, след като вариантът Омикрон отбеляза рекордни нива.

Нови COVID рекорди в няколко европейски държави

В седмицата преди Коледа в Англия боледуващите от коронавирус бяха около 1 на 25 души или около 2 милиона, според оповестени днес изчисления на националната статистическа служба. В Лондон този брой скочи до 1 на 15.

Данните от вчера показват, че броят на хоспитализираните в Обединеното кралство е почти 12 хиляди, което представлява повишаване с 44 процента спрямо предходната седмица.

Вчера бяха потвърдени рекордните 189 213 нови случая на заразени с коронавирус и 332 починали от болестта, което е най-големият брой от март насам.
БТА