Редица европейски страни съобщиха за рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие. Максималните стойности в Италия, Швейцария и Португалия бяха отчетени на фона на бързото разпространение на, както изглежда, силно заразния вариант Омикрон.

Италия е регистрирала 78 313 новозаразени срещу 30 810 вчера, предаде Ройтерс, като се позова на правителството. Това е поредният рекорд в страната през последната седмица. Смъртните случаи са 202 спрямо 142 през предходното денонощие. Броят на пациентите с ковид в италиански болници, включително в интензивните отделения, нараства.

COVID-19 у нас: 1278 нови случая за денонощие

От началото на пандемията в страната с население от около 60 милиона души са потвърдени 5,76 милиона случая на коронавирус. Близо 137 хиляди от заразените са починали. Италия е трета по смъртни случаи в Европа след Русия и Великобритания и девета в света.

Великобритания регистрира рекордният брой от 129 471 новозаразени, ден след като премиерът Борис Джонсън заяви, че няма да въведе нови ограничения тази година, за да попречи на разпространението на силно заразния вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Въпреки вчерашното изявление на премиера, министри призоваха британците да празнуват Нова година предпазливо и предупредиха, че правилата може да бъдат затегнати, ако има риск от претоварване на здравната система.

Швейцария отчете рекордните 13 375 нови заразени, предаде ТАСС, като се позова на министерството на здравеопазването.
Досегашният пик от 12 598 установени случая за едно денонощие датираше от 8 декември. В страната с население от около 8,6 милиона души са потвърдени общо близо 1,277 милиона заразени. През последното денонощие са регистрирани още 17 смъртни случая. От началото пандемията в Швейцария са починали общо 11 817 заразени, отбелязва ТАСС.

От средата на октомври страната преживява пета коронавирусна вълна. По данни от днес са запълнени над 78% от леглата в интензивните отделения. Новият коронавирусен вариант Омикрон вече е доминиращ в Швейцария, предаде Франс прес, като се позова на представители на министерството на здравеопазването.

Португалия също отчете рекордните 17 172 нови случая на коронавирус. Така бе надмината досегашната максимална стойност от 16 432 новозаразени, регистрирани на 28 януари, съобщи още АФП. Според оценки на португалската министърка на здравеопазването Марта Темиду около 7 януари може да бъде достигнато равнище от 37 хиляди случая. Португалия, където новият вариант Омикрон стана доминиращ малко преди Коледа, са ваксинирани срещу COVID-19 над 89 процента от населението. Страната е на второ място в света по този показател след Обединените арабски емирства.
Година след старта на ваксинацията: Почти 80% от пълнолетните в ЕС са имунизирани срещу COVID-19

При това близо 2,4 милиона души, при население на Португалия от 10,3 милиона човека, вече са с поставена бустерна доза ваксина.
Броят на пациентите с коронавирус в португалските болници, включително в интензивните отделения, е на най-високото си равнище от епидемичната вълна миналата зима, отбелязва АФП.
БТА