1207 тела на загинали са били прибрани от улиците на Мариупол. Това съобщи пред BBC Сергей Орлов, зам.-кмет на обсадения град.

Той обаче отказа да се ангажира с точния брой на жертвите. Това са „само тела, които събирахме на улицата“, посочи Орлов.

Отчаяни украинци: Близките ни в Мариупол може да са заровени масови гробове

По данни на властите 47 души са били погребани в масов гроб, тъй като не е било възможно да се стигне до гробни места извън града.

„Не всички от тях са идентифицирани“, добави той. Орлов каза, че вчера не е било възможно да се евакуират хора от града или да се докара помощ.

След атаката срещу детска болница: Три жертви и ранени бременни жени в Мариупол

"Около 100 души, опитващи се да избягат с лични автомобили, трябваше да се върнат в сряда", каза той, след като руските сили на контролно-пропускателен пункт са стреляли „не директно в колите, а около тях“.

В същото време Русия продължава да прехвърля вината на местните неонацисти. Още преди три дни руската делегация в Съвета за сигурност на ООН е информирала, че болницата в Мариупол е била "превзета" от украински радикали и "всички майки и медицински сестри са били изгонени оттам", съобщи по-рано в четвъртък външният министър Сергей Лавров.
BBC