Визитата на Саркози на Острова – водеща тема в британски вестници
Визитата на Саркози на Острова – водеща тема в британски вестници / снимка: БГНЕС
Посещението на френския президент Никола Саркози във Великобритания е централна тема в днешните британски вестници.

Всички във Франция знаят какво се върти в главата на Никола Саркози, докато се къпе в славата на британското кралско посрещане. За Супер Сарко върховните почести, оказани му от вековния враг на Франция, са сладко отмъщение. Това е още един удар в десетката срещу Жак Ширак и останалите, които от дълго време се опитват да осуетят амбициите на напереното момче от Нюий сюр Сен, пише в коментар вестник "Таймс".

Според автора, визитата на Никола Саркози в Уиндзор му е помогнала в началото на един дълъг път обратно към популярността.

"Никола Саркози пристигна в Обединеното кралство, но всички се влюбихме в Карла Бруни" е заглавието в "Дейли Телеграф". Никола Саркози започна да прелъстява британците в 11.26 часа, когато самолетът му кацна на Хийтроу. Той доведе със себе си последното си завоевание – Карла Бруни – и много от нас на мига решиха, че ако ще се оставяме да бъдем прелъстени от някого, бихме искали това да е Бруни, пише вестникът. Изглежда принцът на Уелс се е чувствал по същия начин или вероятно се е чувствал длъжен да покаже, като наш представител, че ние британците не сме безнадеждно резервирани, защото веднага се възползва от възможността да й целуне ръката, се казва в статията.

"Франция прави реверанс пред най-стария си враг", пише "Файненшъл таймс". Историята на англо-саксонските отношения е замърсена с големите обещания за ново начало, които бързо плесенясват. Политически лидери от двете страни на Ламанша обичайно са обещавали да погребат историческите подозрения между двете страни, докато между "най-добрите врагове" не избухне нова причина за разногласие, смята "Файненшъл таймс".