/ Istock
Европейският парламент се събира днес на последната си пленарна сесия в Страсбург преди изборите за подновяване на състава му през юни.

Сред темите на четиридневната сесия, която завършва в четвъртък, ще бъдат войната в Украйна, руската намеса в изборите, напрежението в Близкия изток и подкрепата за европейските земеделци. Очаква се европейските депутати да приемат и първия по рода си закон на ЕС за борба с насилието над жени, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Програмата на последната пленарна сесия на Европейския парламент преди изборите между 6 и 9 юни ще бъде много наситена, като ще бъдат гласувани рекорден брой текстове за този и предишния състав на ЕП - 89 законодателни акта и 5 незаконодателни резолюции. Ще присъстват и рекорден брой журналисти - над 600.

Утре ЕП ще гласува окончателно подновената търговската подкрепа за Украйна, съобщиха от неговата пресслужба. Законодателството предвижда удължаване на временните мерки за либерализация на търговията за нападнатата от Русия страна, като същевременно бъдат защитени земеделските стопани в ЕС.

Европейските депутати също така ще проведат дебати по въпроса за използването на замразените руски активи в полза на Украйна.

Също утре ЕП ще има дебати за президентските избори в Русия миналия месец, подпечатали оставането на Владимир Путин на власт поне до края на това десетилетие. В четвъртък евродепутатите се очаква да приемат резолюция, в която ще отчетат, че Путин е получил над 88 процента от гласовете на изборите, на които е липсвала демократична опозиция. 

Също в последния ден от сесията, ЕП ще гласува резолюция, оценяваща предполагаемите опити на Русия за намеса в работата на Европейския парламент и предстоящите европейски избори. 

Евродепутатите ще проведат дебати по друга актуална външнополитическа тема - спорния законопроект за "чуждестранните агенти" в Грузия, който поставя под въпрос европейската интеграция на тази бивша съветска република.

Другата геополитическа "гореща точка" - Близкият изток, също ще бъде в центъра на вниманието на пленарната сесия.

Утре евродепутатите ще обсъдят отговора на ЕС на израелската военна операция в ивицата Газа, която води до цивилни жертви. Гласуване по темата няма да има.

В сряда ЕП ще обсъди безпрецедентната атака на Иран срещу Израел, необходимостта от деескалация и от реакция на ЕС. Съответната резолюция ще бъде гласувана в последния ден от сесията.

Парламентът следва да приеме първия по рода си закон на ЕС за борба с насилието над жени. Дебатите ще бъдат проведени във вторник, а законодателството (директива) ще бъде гласувано окончателно на следващия ден.

Новите правила включват мерки за предотвратяване на изнасилванията, по-строги правила във връзка с кибернасилието и по-голяма подкрепа за жертвите.

Очаква се членовете на ЕП да одобрят преразгледаните правила за по-ефективна борба с трафика на хора и за защита на жертвите. Дебатите по въпроса ще се проведат днес, а окончателното гласуване е насрочено за утре.

Евродепутатите ще гласуват окончателно във вторник и четвъртък целенасочен преглед на Общата селскостопанска политика на ЕС с цел увеличаване на подкрепата за земеделските стопани. Предвидено е това да стане посредством намаляване на административната тежест и увеличаване на гъвкавостта за земеделските стопани.

Евродепутатите ще обсъдят днес, а утре ще гласуват окончателна забрана на продуктите, произведени с принудителен труд. Новият регламент ще позволи на ЕС да забрани продажбата, вноса и износа на такива стоки.

Парламентът следва да одобри и нови правила за насърчаване на ремонта на стоки, което да доведе до устойчиво потребление и намаляване на разходите от нови покупки. Дебатите ще се проведат днес, след което евродепутатите ще пристъпят към окончателно гласуване.

В сряда ЕП ще гласува окончателно и нови правила в съюза за намаляване, повторно използване и рециклиране на опаковките.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС