Високи технологии изиграли лоша шега на пирати
Високи технологии изиграли лоша шега на пирати / снимка: Reuters

Високотехнологична апаратура и мъдро разработен план за действие са позволили на южнокорейската армия да освободи кораб, превзет от сомалийски пирати, съобщава АФП.

В петък 21-членният екипаж на южнокорейския кораб "Самхо Джуълри" беше освободен от южнокорейски командоси след операция, при която 8 пирати бяха убити, а други 5 пленени.

Всяко движение на бойците е било следено от команден център, благодарение на малки камери, монтирани на каските им. По този начин командването е имало информация в реално време за развитието на операцията.

Връзката между похитителите и техни съучастници в друг катер е била прекъсната чрез заглушаване на радарите и по този начин пиратите не са могли да засекат атаката на хеликоптер и катери, допълва БГНЕС.

Говорител на министерството на отбраната в Сеул отказа да коментира темата със заглушаването, но подчерта, че операцията е била "победа, основана на високите технологии".

И още един фактор е изиграл роля за успешната акция. От патрулираща в района южнокорейска фрегата няколко дни преди реалната атака са били симулирани лъжливи нападения с хеликоптер, което е изтощило и дезориентирало пиратите.