/ iStock/Getty Images
Министър-председателите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия приветстваха план на Европейския съюз за създаване на възстановителен фонд на стойност 750 милиарда евро за подпомагане на страните да се справят с тежката рецесия, причинена от пандемията от коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Лидерите на четирите централноевропейски държави обаче заявиха, че фондът би трябвало да бъде разпределен по-широко, отколкото се предлага.

Чехия, Унгария, Полша и Словакия, които съставят Вишеградската четворка, не са толкова тежко засегнати от пандемията. Очаква се по-силно пострадалите страни като Италия и Испания да получат най-големите суми от фонда на ЕС.

Андрей Новаков: Спасителният план на ЕС може да се сравнява единствено с плана „Маршал”

"Не би трябвало да става така, че някои страни да са в неизгодно положение само защото са се справили добре с кризата", каза чешкият премиер Андрей Бабиш, който беше домакин на срещата на Вишеградската четворка.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че би било "неприемливо от морална гледна точка" по-богатите държави да получат повече от по-бедните в Централна Европа.
Следващата седмица се очакват тежки преговори, когато лидерите от ЕС трябва да обсъждат въпроса.
БТА