Великобритания изпрати най-горещият ден от повече от 100 години
Великобритания изпрати най-горещият ден от повече от 100 години / Guliver/Getty Images

Великобритания регистрира най-горещия си септемврийски ден от над 100 години, предаде Ройтерс.

От британската Метеорологична служба са съобщили на страницата си в Туитър, че в Грейвзенд, графство Кент, е измерена температура от 34,4 градуса Целзий, която прави днешния ден най-горещия за тази година и най-горещия септемврийски ден от 1911 г.

По-рано през деня на летище "Хийтроу" и в Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон, са измерени температури от 32,8 градуса Целзий.

В горещините лондончани са се ориентирали към множеството паркове в столицата. Жителите и гостите на южния град Брайтън са се възползвали от горещия септемврийски ден, за да плажуват.

Гледачите в зоопарка в Лондон са потърсили начини за разхлаждане на животните, като например да раздават ледени кубчета с вкусни хапки на сурикатите.

"Сурикатите идват от пустинята Калахари в Южна Африка, където през деня е много горещо. Нашите питомци обаче не са родени там, а са свикнали с британския климат. И макар да са по-устойчиви на жега, е по-добре да им се осигурят средства за разхлаждане", казва гледачът Грант Котър.

В глобален мащаб се очаква 2016 г. да бъде най-топлата, откакто от 19-и век се води статистика, заради отделяните в резултат на човешка дейност парникови газове и феномена Ел Ниньо, предизвикал затопляне на Тихия океан, отразяващо се върху времето по целия свят.

В понеделник от НАСА съобщиха, че август е бил най-топлият месец, откакто се води статистика.

Източник: БТА