/ iStock/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън ще обяви идната седмица забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 година, което е с пет години по-рано спрямо предишните планове, съобщава днес в."Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.

Великобритания планираше да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови коли от 2040 година като част от усилията за намаляване на парниковите газове, а през февруари Джонсън определи нов срок - 2035 година.

Позовавайки се на неназовани източници от сектора и правителството, "Файненшъл таймс" пише, че Джонсън сега възнамерява да определи още по-ранна дата - 2030 година - в реч за екополитиката на страната, която ще произнесе следващата седмица.

Би Би Си съобщи също за такъв план по-рано днес.

Говорител на "Даунинг стрийт" отказа коментар.

"Файненшъл таймс" посочва, че новият график няма да засегне някои хибридни автомобили и ще могат да се продават до 2035 година.

Според данни от сектора петролните и дизеловите автомобили представляват 73,6 процента от новопродадените коли тази година, а едва 5,5 на сто от продажбите са на електромобили, които обикновено са по-скъпи. Останалата част от продажбите се пада на хибридните автомобили.
БТА