/ ThinkStock/Getty Images
Ватиканът заяви, че изпитва срам и тъга, след като съдебни заседатели в Пенсилвания публикуваха осъдителни заключения от най-голямото разследване за сексуален тормоз в американската Католическа църква, предадоха световните агенции.

В публикувания във вторник доклад се казва, че през последните 70 години 301 свещеници в щата са подлагали непълнолетни на сексуален тормоз, припомня Ройтерс.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк заяви, че Католическата църква трябва да научи трудните уроци от миналото си и увери, че Ватиканът ще държи извършителите и техните помагачи отговорни. В изявлението се подчертава, че служителите на църквата трябва да спазват светските закони, включително задължително да докладват злоупотребата с непълнолетни.

Папата обяви "промени и решения" след педофилски скандал

Папа Франциск
разбира, че тези престъпления могат да разклатят вярата и духа на вярващите и иска да изкорени тези трагични случаи, подчерта говорителят. Жертвите трябва да знаят, че папата е на тяхна страна и случилото се е осъдително както от морална, така и законова гледна точка, отбелязва ДПА.

Папа Франциск
Guliver/Getty Images

Докладът обхваща шест от осемте католически епархии в Пенсилвания и е плод на най-мащабното проучване за прояви на педофилия в Католическата църква, извършвано от федерална институция в САЩ. Разследващите са идентифицирали над хиляда жертви, като предполагат, че има още хиляди, които се опасяват да излязат на показ или данните за тях са изгубени.

Папа Франциск приемал редовно жертви на свещеници педофили

Според доклада епископи и други високопоставени католически духовници в американския щат Пенсилвания са прикривали сексуални посегателства върху деца, извършвани от над 300 свещеници за период от 70 години, а висшият клир в щата е убеждавал жертвите да не съобщават за стореното им, а също и правоохранителните органи да не разследват.

Римокатолическата църква се тресе от скандал за сексуални посегателства срещу малолетни от повече от 15 години, откакто през 2002 г. в Бостън бяха констатирани фрапиращи случаи. Въпреки че бяха изплатени милиарди долари за извънсъдебни споразумения и бяха въведени нови програми за превенция, скандалът не стихва и достига висши духовници, отбелязва нюйоркското издание. Вестникът припомня, че наскоро от поста си се оттегли кардинал Тиъдър МакКарик, архиепископ на Вашингтон, след обвинения в сексуални посегателства срещу млади свещеници, семинаристи и малолетни.

"Въпреки някои въведени институционални реформи отделни ръководители на църквата до голяма степен са избягвали публичната отчетност", пише голямото жури. "Свещеници са изнасилвали малки момчета и момичета, а служителите на Бога, които са били отговорни за тях, не само че не са правели нищо, а са прикривали случващото се. Десетилетия наред", констатира разследването. В доклада от 1400 страници се казва, че някои от уличените свещеници са били отстранявани от богослужението, но други са оставали клирици и даже са били повишавани, подчертава "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" цитира главния прокурор на Пенсилвания Джош Шапиро, според когото в хода на 18-месечното разследване са били прегледани над два милиона документа, включително от тайните църковни архиви, в които са се държали в продължение на десетилетия съобщения за сексуални злоупотреби с деца.

"Вследствие на прикриването почти всички случаи на посегателство, открити от нас, са от прекалено отдавна, за да бъдат съдебно преследвани", каза на пресконференция Шапиро.

Прокурорът обясни, че е ограничен от законодателството на щата, според което жертвите на сексуално посегателство като деца могат да внесат жалба по граждански иск до 30-годишната си възраст, а по криминален - до 50-годишна възраст.

Най-възрастният човек, говорил пред голямото жури, сега е на 83 години, пише "Вашингтон пост".
БТА