/ БГНЕС
Папа Франциск се среща всеки петък с жертви на свещеници педофили и срещите протичат при възможно най-голяма дискретност. Това е казал самият папа на среща с йезуити в Чили на 16 януари. Днес за това съобщава чилийското йезуитско издание "Сивилита католика", предаде Франс прес.
 
Ватикана потвърди днес тези срещи на папата с жертви на свещеници педофили. Светият престол добави, че тези хора са приемани от папата или индивидуално или на групи няколко пъти в месеца.

Папата: Фалшивите новини са зло, има ги още от библейски времена
 
Според списание "Сивилита католика" пред свещениците йезуити миналия месец папата казал, че свещениците педофили са голямо унижение за църквата, че това показва колко е крехка църквата, но също показва и нивото на лицемерието в нея.
 
Той призовал духовниците да не се оправдават, че повечето сексуални посегателства се извършват в семейна среда, от близки на жертвите или в други среди, като например спортните, и да не казват, че само 2 процента от педофилите са католически свещеници. Папата заявил, че дори един свещеник да се окаже педофил, това е ужасяващо, защото вместо да спасява душите на децата, той ги е унищожил.

Папата призова вярващите да не превръщат парите и кариерата в смисъл на живота си
 
Визитата на папата в Чили бе белязана от скандал с епископ, заподозрян, че е знаел за педофилски прояви на свещеник, но ги е прикрил.
 
В самолета на път от Латинска Америка за Ватикана изрази увереност, че епископът е невинен, но миналата седмица той обяви, че праща човек, който да разследва тези случаи и който се очаква да пристигне там следващата седмица.
БТА