Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
В проповед по случай Богоявление папа Франциск посъветва вярващите да не превръщат гонитбата на кариера, пари или успехи в смисъл на целия си живот, предаде Асошиейтед прес.
 
Папата заяви, че хората често се справят, като имат само "здраве, малко пари и малко развлечения". Той призова вярващите да помагат на бедните и на останалите нуждаещи се, да дават, без да очакват нищо в замяна.

Папа Франциск
БГНЕС

На Богоявление много християнски църкви отбелязват тримата влъхви, които последвали пътеводната звезда, за да открият детето Исус. Франциск призова християните да се запитат "коя звезда сме избрали да следваме през живота си".
 
"Някои звезди може да са ярки, но не сочат пътя. Така е с успехите, парите, кариерата, почестите и удоволствията, когато те се превърнат в смисъл на живота ни", подчерта папата, предупреждавайки, че подобен път не води до мир и радост.

Папа Франциск
БГНЕС

Добрите християни не трябва да стоят, чакайки нещата да се случат, а трябва да правят добро, без да им е поискано, заяви на Богоявленската литургия папа Франциск, цитиран от ДПА. "Исус позволи да бъде намерен от тези, които го търсеха, но за да го намерим, трябва да станем и да тръгнем - не да седим, а да поемаме рискове; не да стоим, а да потеглим на път", подчерта папата.
 
"Ако искаме да открием Исус, трябва да преодолеем страха си от поемане на рискове, самодоволството си и мързеливия отказ да поискаме повече от живота", добави той.

Папа Франциск
БГНЕС

Папата произнесе проповедта си по време на служба в базиликата "Св. Петър", на която присъстваха кардинали, епископи и други членове на духовенството.
 
Той подкани събралите се да бъдат безкористни. "Да правите добро, без да отчитате цената, дори без да е поискано, дори когато не печелите нищо, дори когато е неприятно: това иска Бог", заяви той и ги подкани да помагат "на тези, които няма какво да дадат в замяна: нуждаещите се, гладните, чужденците, затворниците, бедните".

Папа Франциск
БГНЕС