Американски федерален съдия получи разрешение да изкачи Статуята на свободата преди да поизнесе присъдата на демонстрант, който успя да се изкатери без позволение по основите на емблематичния монумент миналата година, съобщава АФП.
 


Съдия Габриел Горенщайн разглежда случая на Терез Патрисия Окуму, която беше обявена за виновна през декември по обвинения в хулиганство, след като се изкачи миналата година по високата близо 30 м основа на паметника в знак на протест срещу американската имиграционна политика на 4 юли - Деня на независимостта на САЩ.
 
Жена се покатери на Статуята на Свободата, полицията я свали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Окуму, която е жител на Ню Йорк и е американска гражданка с конгоански произход, заяви, че била развълнувана от разделянето на семейства на мексикано-американската граница и се покатерила на Статуята на свободата в знак на протест срещу действията на Агенцията по имиграцията и контрола на границите.

БГНЕС, архив

Действията на Окуму предизвикаха мащабен медиен отзвук, след като полицията в на остров Либърти в продължение на няколко часа безуспешно се опитваше да свали жената от паметника.
 


Съдия Горенщайн поиска да посети монумента и лично да се убеди в „рисковете, които е поела и опасността, която е създала обвиняемата“. Дата за изкачването по паметника обаче все още не е насрочена. Окуму е заплашена от 18-месечна ефективна присъда, ако съдът потвърди решението на журито.
БГНЕС