/ БТА
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна изненадващо на официално посещение в Киев в израз на подкрепа за Украйна на фона на контранастъплението ѝ срещу руските сили, нявлязло в четвъртия си месец с постигнати дотук само минимални успехи, предаде Ройтерс.

По време на двудневното посещение, при което той за пръв път от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. ще пренощува в Украйна, Блинкън вероятно ще обяви нова американска военна помощ за Киев на стойност над 1 милиард долара, каза висш служител на Държавния департамент на брифинг за медиите по време на пътуването.

САЩ огласиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара

Блинкън, най-високопоставеният официален представител на САЩ, посетил Киев от началото на контранастъплението, се очаква да се срещне с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба, както и с други висши официални представители и личности от гражданското общество, добави пред журналисти служителят на Държавния департамент, който пожелал да остане анонимен.

В медийни публикации бяха цитирани неназовани американски официални представители, които заявяват, че контраофанзивата върви твърде бавно и е спъвана от лоша тактика. Тези критики силно подразниха Украйна и дори накараха Кулеба да каже на критиците "да млъкнат".

В хода на настъплението Украйна си върна над десет села и по-малки селища, но напредването на войските ѝ е забавяно от огромни минни полета и дълги с километри окопи на руските отбранителни линии.

Американските официални представители се стараят да не критикуват гласно украинската военна тактика, а миналата седмица изтъкнаха значителния напредък на силите на Киев, постигнат през предходните 72 часа при настъплението на югоизток.

Вашингтон иска да обсъди с Киев хода на офанзивата, да прецени нуждите ѝ на бойното поле и да набележи стъпки, ако такива са необходими, за укрепване на енергийната сигурност на Украйна в навечерието на предстоящите зимни месеци, посочи служителят на Държавния департамент.

"Мисля, че най-важното е да придобием представа за общата картината от самите украинци", каза той. "Искаме да разберем как възнамеряват да напреднат в следващите седмици."

Въпреки твърдата американска подкрепа за Украйна от началото на войната няколко кандидати за президентската номинация на Републиканската партия поставиха под въпрос помощта за Киев, а това породи опасения дали САЩ ще могат да продължат да подкрепят Украйна на същото равнище, както досега, когато надпреварата за изборите през 2024 г. навлезе в разгара си.

Американското правителство досега е предоставило на Украйна оръжие и друга военна помощ за над 43 млрд. долара. Ройтерс съобщи в петък, че тази седмица ще бъде обявен нов пакет с подкрепа.

Киев се надява да получи от произвежданите от САЩ изтребители Ф-16, каквито обещаха да предоставят редица натовски съюзници.

Посещението на Блинкън има за задача да задържи вниманието на американската общественост върху войната и това, както се изрази служителят на Държавния департамент, "да не се позволява на диктатори и автократи да откъсват парчета (територия) от съседите си и да им се разминава безнаказано".

"Това е и добър повод да напомним на американския народ защо това е важно", каза той.

Обществената подкрепа за помощта за Украйна е силна, но според скорошно проучване по поръчка на Си Ен Ен вече малко над половината американци са против предоставянето на още финансиране на Киев.

През август президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителни разходи в размер на около 40 млрд. долара, включително 24 млрд. за Украйна и други международни нужди.

Искането може да срещне съпротива в Конгреса, където някои крайнодесни републиканци – особено тези с тесни връзки с бившия президент Доналд Тръмп – желаят да се намалят милиардите, които Вашингтон отделя за Украйна.
Владимир Сахатчиев/БТА