/ БГНЕС
Пентагонът планира да започне обучение на украински пилоти на изтребители F-16 в САЩ през септември, съобщава New York Times, позовавайки се на американски служител. Както припомня изданието, на което се позовава агенция УНИАН, миналата седмица представители на Министерството на отбраната на САЩ заявиха, че украинските пилоти ще бъдат обучавани в САЩ, само ако европейските страни са изчерпали своя потенциал.
 

Резников: Поне шест месеца ще минат преди Украйна да получи F-16


Но сега подходът се променя: украинските пилоти също ще бъдат доведени в САЩ за обучение, веднага щом Украйна ги определи.

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски по въпроса.

"Президентите Байдън и Зеленски обсъдиха започването на обучението на украинските пилоти на изтребители и гаранциите за бързо одобрение на други държави да прехвърлят своите F-16 на Украйна след приключване на обучението", се казва в изявление на Белия дом.

В същото време не е ясно дали САЩ ще обучават пилоти, първоначално предназначени за участие в европейски програми за обучение или това ще бъде допълнителна група. Пилотите първо ще получат обучение по английски език в Тексас и след това ще започнат месеци летателно обучение в Аризона, каза американски служител.

Нидерландия и Дания обещаха да доставят изтребители Ф-16 на Украйна (СНИМКИ)


Изданието припомня, че миналата зима ВВС на САЩ взеха двама украински пилоти, летящи на самолети от съветско време, за да видят как работят F-16. В оценка от 22 март представители на ВВС заявиха, че поне някои украински пилоти могат да бъдат обучени да летят на F-16 за период от четири до пет месеца.
БГНЕС